FOTO: Smutný pohľad na pád nedostavanej nemocnice Rázsochy

8.2.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Posledná budova nedostavanej nemocnice na Rázsochách v týchto dňoch padne, v polovici februára má byť stavba definitívne zrovnaná so zemou. Pochybnosti v súvislosti s demoláciou objektu, ktorý mohol byť pýchou nášho zdravotníctva, zostávajú.

Mnohým odborníkom chýbajú rozumné argumenty, prečo sa musela celá rozostavaná nemocnica zbúrať. Podľa posudku statika boli totiž betónové konštrukcie skeletu úplne zdravé, stavať sa teda mohlo na existujúcom skelete. Tento statický posudok malo k dispozícii aj ministerstvo zdravotníctva, no nevzalo ho do úvahy. Milióny investovaných eur sú tak dnes v nenávratne.

Zdroj: TASR

​Zástupca spoločnosti Stavoinvesta, ktorá bola zmluvne zhotoviteľom diela, hovorí navyše o nejasnom pozadí búrania. „Právoplatné stavebné povolenie nezahŕňa asanáciu, teda búracie práce, a podľa našich vedomostí nie je momentálne požiadané alebo vydané búracie povolenie, búra sa načierno,“ uviedol v relácii RTVS Reportéri. Ministerstvo oponuje, všetko je vraj v poriadku, búranie je zahrnuté v stavebnom povolení...

Čo bude nasledovať?
Po búracích prácach je na rade čistenie terénu a vyrovnanie sa so základovými doskami. Zároveň prebieha proces verejného obstarávania na projekt novej nemocnice za 17,5 milióna eur. Do súťaže sa prihlásilo viac ako 8 firiem, meno projektanta by mohlo byť známe 17. apríla. A približne v roku 2024 by už na Rázsochách mohla stáť špičková univerzitná nemocnica pre pacientov z celého Slovenska. Náklady vrátane búracích prác či projektovej prípravy sa odhadujú na 263 miliónov eur.

Zdroj: TASR

​Ako vyzerala nemocnica predtým než ju začali búrať si môžete pozrieť tu: 

​(ac)

Páčil sa vám článok?