V Lamači bolo počas zimnej pohotovosti zatiaľ 13 zásahov

4.2.2019
Karlovej vsi sa podarilo znížiť náklady na zimnú údržbu - KV Zimna udrzba
Páčil sa vám článok?

Počas tohtoročnej zimnej údržby vyhlásili doteraz v bratislavskom Lamači 14-krát zimnú pohotovosť. V 13 prípadoch sa zároveň uskutočnil nevyhnutný zásah. Je to takmer rovnaký počet nevyhnutných zásahov zimnej pohotovosti ako počas celého obdobia zimnej údržby 2017/2018.

Vyplýva to z informatívnej správy, ktorú mestská časť Bratislava-Lamač zverejnila medzi pokladmi pre štvrtkové (7. 2.) rokovanie miestneho zastupiteľstva. "Z 13 nevyhnutných zásahov sa päť uskutočnilo v decembri 2018, osem v tohtoročnom januári," spresňuje lamačský úrad v správe. "Za obdobie december - január sa použilo v rámci chemického posypu približne 41 ton posypovej soli. Pre porovnanie v sezóne december 2017 až marec 2018, pri 16 nevyhnutných zásahoch sa minulo na zjazdnosť komunikácií približne 48 ton soli," dodáva samospráva. Náklady na zimnú údržbu za mesiac december - január dosiahli 8456 eur, z toho 6508 išlo na posypový materiál, servis a opravy techniky stáli 1584 a pohonné hmoty 364 eur.

V súvislosti s novelou cestného zákona, ktorá na samosprávy preniesla povinnosť vykonávať zimnú údržbu na všetkých komunikáciách vrátane chodníkov, bez ohľadu na vlastníkov priľahlých nehnuteľnosti, mestská časť požiadala o pomoc občanov - dobrovoľníkov. "Na výzvu aktívne zareagovalo 31 obyvateľov Lamača, ktorým bola na základe dohody poskytnutá posypová soľ a podľa potreby aj náradie," uvádza v správe mestská časť.

Je to na hrane: Hovoria o novom rozsahu zimnej údržby poslanci MsZ

Novela cestného zákona, ktorá povinnosť postarať sa o odpratanie snehu a ľadu z chodníkov preniesla z majiteľov nehnuteľností na samosprávy, spôsobila i hlavnému mestu veľmi ťažko riešiteľnú situáciu. Tento názor vyjadrili mestskí poslanci Branislav Záhradník (nezávislý) a Igor Polakovič (Team Vallo), zastupujúci práve tie mestské časti (Karlova Ves, respektíve Lamač), kde je vzhľadom na profil a lokalitu zimná údržba jedna z najnáročnejších.

Dobrovoľníci zabezpečujú čistenie chodníkov najmä v okolí svojho bydliska. O vyhlásení pohotovosti resp. zásahov prípade nepriaznivej meteorologickej situácie sú informovaní prostredníctvom sms správ z dispečingu. Mestská časť eviduje aj ďalších 26 občanov ochotných pomáhať pri zimnej údržbe, ktorým bola poskytnutá posypová soľ, ale nie sú zaradení do zoznamu osôb, ktorým sú zasielané sms správy. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?