Ako sa zmenila Harmincova? Okrem pruhu pribudla dlažba, priechod pre chodcov, nové obrubníky či prístrešok MHD

25.9.2023
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Ako sme už viackrát informovali, dôležitá tepna v bratislavskej Dúbravke - Harmincova ulica, ktorá spája Dúbravku a Karlovu Ves s diaľnicou D2 a Lamačom, prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Po novom je z dvojprúdovej komunikácie štvorprúdovka. To však vôbec nie je všetko. O ďalších zmenách informoval magistrát na sociálnej sieti.

Dva nové jazdné pruhy sú vyhradené pre MHD, no v minulosti museli autá čakať za autobusmi, ktoré zastavovali na zastávkach priamo v pruhu, čo spôsobovalo kolóny. Nové pruhy tento problém odstránilli.

"Aby sme aspoň čiastočne minimalizovali negatívne dopady hluku z cesty, použili sme tu tzv. tichý asfalt. Ten vďaka vyššej medzerovitosti štruktúry povrchu oproti bežným asfaltom nielen lepšie odvodňuje vozovku, ale aj výrazne znižuje hluk, ktorý vzniká pri styku pneumatík s vozovkou," uvdáza magistrát.

Ulica má byť po novom bezpečnejšia a komfortnejšia aj pre chodcov. Zrekonštruovali chodníky, položili tu už známu Bratislavskú dlažbu a pribudol aj nový priechod pre chodcov, nové kamenné obrubníky, prístrešok MHD (druhý bude doplnený v priebehu októbra), prídlažba a tiež stĺpy verejného osvetlenia.

FOTOGALÉRIA:

"Cyklotrasa tu zatiaľ nie je. Pôvodný projekt s vydaným územným rozhodnutím v roku 2007 neobsahoval cyklotrasu a jej doplnenie do projektu by oddialilo termín realizácie rozšírenia cesty, čomu sme sa chceli vyhnúť. Vzhľadom na dôležitosť tejto cesty sme po vysporiadaní pozemkov, ktoré dlhodobo projekt brzdili, pristúpili k čo najrýchlejšej výstavbe. Paralelne však pripravujeme projekt samostatnej segregovanej cyklotrasy a do projektu rozšírenia Harmincovej sme zapracovali prípravy na túto cyklotrasu, aby bola zmysluplne napojená na obe strany Harmincovej a aj cyklochodník, ktorý robí v území developer," informuje magistrát.

Samotná cesta je v užívaní od 13. septembra, naďalej dokončujú práce v jej okolí. Ukončenie celej stavby je naplánované na začiatok novembra. Do tohto termínu je teda potrebné počítať ešte s čiastočnými obmedzeniami, ktoré súvisia so zostávajúcimi prácami (najmä práce na dopravnom značení, zastávkach MHD, parkovisku pred zimným štadiónom či v mieste odbočenia na Húščavovu ulicu).
(ms)

Páčil sa vám článok?