Skúsený vodák: Každý Bratislavčan by sa mal naučiť kajakovať, tak ako vie bicyklovať. Vysvetľuje aj dôvod

5.7.2021

Zdroj: vodackecentrum.sk

Páčil sa vám článok?

Máte radi prírodu a šport? Poďte splavovať Dunaj! Vôbec neprekáža, ak ste úplní začiatočníci, raz-dva sa to naučíte. Skúsený vodák Tomáš Lukačovič tvrdí, že tak, ako je dobré vedieť bicyklovať či lyžovať, je dobré vedieť aj kajakovať. Najmä ak bývate v Bratislave.

„Bratislava ako mesto ležiace na brehoch Dunaja má obrovské možnosti pre vodné športy. Žiaľ, tento obrovský potenciál sa využíva iba z veľmi malej časti,“ konštatuje Tomáš Lukačovič z vodáckeho centra v bratislavskej Karlovej Vsi.

Nabáda pozrieť sa na mapu Bratislavy a jej okolia: všade, kde vidíte vodu, môžete zároveň vidieť oblasť vhodnú na splavovanie, a to nielen pre profíkov, ale aj pre úplných začiatočníkov, dokonca deti.

„Na stojatú vodu ako sú jazerá nie sú potrebné žiadne schopnosti či špeciálne vybavenie, možno tak plávacia vesta pre neplavcov. Na mierne tečúcich vodách ako je Morava či Malý Dunaj si aj úplní začiatočníci vystačia s plávacími vestami a úvodnou inštruktážou od vodáka,“ ubezpečuje Tomáš Lukačovič.

Zdroj: vodackecentrum.sk

​Za jeden mesačný kurz, ktorý je raz týždenne, sa môže úplný začiatočník naučiť kajakovať  tak, aby bol samostatný.

Vodáci bežne splavujú aj Dunaj, ktorý podľa neho nie je nebezpečný, až na niektoré špecifické miesta a situácie. „Takže aj nevodáci ho môžu splavovať, ale výhradne v sprievode vodáka. Treba si tu dávať hlavne pozor na plávajúce lode, piliere mostov, bóje a vykotvené lode,“  hovorí skúsený vodák.

V každom prípade však pripomína, aby „nováčikovia“ nepreceňovali svoje schopnosti a nechali svoj vodácky rast a vývoj plynúť postupne. „Jednoznačne bezpečnejší, a tiež zážitkovejší spôsob je, keď môžete dlhší čas sledovať získavanie svojich nových schopností. Jednou z najkrajších vecí na vodáctve je, že sa stále môžete posúvať dopredu a stále môžete objavovať nové veci. Alebo aj známe veci, ale z nového uhla. Koľko Bratislavčanov napríklad pozná panorámu nášho mesta z hladiny Dunaja?“

Zdroj: Archív T. L.

"​Jednou z najkrajších vecí na vodáctve je, že stále môžete objavovať nové veci," hovorí Tomáš Lukačovič.

Cena za požičanie lode bez dopravy sa začína na približne 12 eurách za jednomiestnu alebo aj dvojmiestnu loď na celý deň. V prípade splavov k tomu treba pripočítať dopravu, čo vychádza od pár eur až po desiatky eur na jednu posádku, záleží na trase. Celodenný splav s dopravou a inštruktorom vychádza od cca 25 eur na osobu.

„Určite odporúčam každému absolvovať kurz školy kajaku. Tak ako je dobré vedieť bicyklovať či lyžovať, je dobré vedieť kajakovať. Najmä ak bývate v Bratislave, ktorá má veľa možností, kam chodiť na vodu,“ hovorí Tomáš. Tvrdí, že za jeden mesačný kurz, ktorý prebieha raz týždenne, sa môže úplný začiatočník naučiť kajakovať tak, aby bol samostatný a rozpoznal základné nebezpečenstvá číhajúce na našich vodách. „Pred každým splavom by sme mali poznať aktuálne podmienky - predpoveď počasia, vodný stav a prípadne nebezpečenstvá,“ pripomína.

(ac)

Páčil sa vám článok?