FOTO a VIDEO Vyberiete si kajak či kanoe? Vodné športy na Karloveskom ramene sú aj pre začiatočníkov, vyskúšali sme aj my

1.7.2021
KArloveské rameno kajak

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ak ešte nemáte program na letné dni či zábavu aj pre deti, lodenica pri Karloveskom ramene ponúka pre Bratislavčanov relax v podobe vodných športov kanoe či kajaku. My sme si to boli vyskúšať a bolo to super.

Na pokojnej vode Karloveského ramena sa môžete naučiť najzákladnejšie poznatky, ktoré si vodné športy kanoe a kajaku vyžadujú. Tunajší klub usporadúva najrôznejšie akcie súvisiace s týmto športom, vodácky klub organizuje aj rôzne kurzy. Na vstup na vodu však kurz nepotrebujete, stačí len prísť, loď si požičiate a vyrážate na vodu spoznávať zákutia Karloveského ramena tak, ako sme to urobili my.

Rameno je veľmi príjemné na relaxačnú plavbu, aj keď počas nižšieho stavu vody môže byť v hornej časti toku zle splavné. Väčšinou je tu pokojná voda, pozor si však treba dať hlavne pri Dunaji, kde je prúd vody  silnejší. "Aktuálne je voda vysoká okolo 3,4 metra," vysvetlil pre banoviny.sk vodácky inštruktor Tomáš Lukačovič s tým, že aby ste vôbec mohli splavovať Karloveské rameno, musí byť hladina vody vysoká približne 3,15 metra.

Zdroj: Google Maps

​Karloveské rameno na mape - šípkou označené sídlo Vodáckeho centra či bezpečná splavovacia zóna po Vodárensku záhradu

My sme vyskúšali kanoe aj kajak. Jeden člen našej posádky už s kanoe mal skúsenosti, a tak ako dvaja dospelí a celkom športovo zdatní sme si vybrali dvojmiestny kajak, v ponuke nájdete aj jednomiestne. Do kajaku sme si do zadnej časti uložili svoje veci, dostali základnú inštruktáž, ako sa ovláda, obliekli záchranné vesty a vyrazili na vodu. Kajak má výhodu, že ho zadný pasažier nohami ovláda a riadi, predný pasažier len pádluje. Výborne sa ovládal a šli sme ním celkom rýchlo, pomalšie sme s ním však zatočili do strany. Na druhej strane kanoe nemá ovládanie, zmestia sa však do neho viacerí a rýchlejšie ho otočíte, ide však pomalšie. Pri väčšom prúde sme si na ňom celkom zamakali. V kanoe sa viezli dve deti (jeden dospelý, dve deti), ale neskôr sme si posádky lode vymenili a náš kajak zvládli s dospelým úplne v pohode aj športovejšie naladené deti jeden predškolák a školáčka.

​Ako pre banoviny.sk priblížil vodácky inštruktor Tomáš Lukačovič, pri stave hladiny vody do 4 metrov by mal byť splav bezpečný. Nad 4 metre hladina dosahuje iba krátkodobo a to zvyčajne na jar a keď sú silné dažde v Rakúsku.  Inštruktor nás ubezpečil, že po hranicu začiatku Vodárenského múzea je splavovať rameno relatívne bezpečné. "Po Vodárenskú záhradu je to taká ľahšia "zjazdovka", úsek nad ňou vyššie proti prúdu je už taký náročnejší terén, tam by mal ísť splavovať iba ten, kto už má základné zručnosti či znalosti," spresnil pre banoviny.sk Lukačovič s tým, že každého, kto si prenajíma lode, na to vopred upozorní, ale je na každého zvážení, či tam ide alebo nie. Vysvetlil, že v tej časti sú stromy, ktoré trčia nad vodu, do ktorých narazením môže hroziť riziko prevrátenia sa. Okrem toho, pre začiatočníkov neodporúča inštruktor splavovať  samým ani hlavný tok Dunaja. Lukačovič tiež dodal, že Dunaj je už aj pre skúsených vodákov nebezpečný pri vyhlásení 1. povodňového stupňa, čo je hladina vody nad 6,5 metra.

Celé Karloveské rameno má dĺžku okolo päť kilometrov. "Skúsenému vodákovi táto trasa okruh tam a späť, čo je asi 10 km trvá splaviť približne hodinu, nevodákovi dve a pol hodiny," konštatoval Lukačovič a dodal, že cesta späť je jednoduchá, rýchla a trvá asi 20 minút. Ak po splave zostanete hladní, hneď vedľa požičovne sa nachádza aj bistro s kaviarňou, kde sa môžete osviežiť drinkom či kávou, v ponuke majú denné menu, burger či obľúbenú rybu hejka.

Zdroj: nc

Od vodáckeho inštruktora sme dostali inštruktáž a vyrazili splavovať.

Vodácke centrum, kde sa dajú požičať lode, nájdete na Botanickej 7. Presný harmonogram, kedy sú morské kajaky a kanoe dostupné na prenájom verejnosti nie je, ak máte záujem, overte si telefonicky, či bude možné si kajaky vo vami vybranom čase prenajať, kontakt nájdete na ich webe TU. Ako pre banoviny.sk upresnil Lukačovič, počas týždňa v poobedňajších hodinách sú lode väčšinou voľné, víkendy sú náročnejšie aj preto, že prebiehajú rôzne kurzy a splavy a inštruktori preto nie sú vo svoje základni v lodenici. Čo sa týka ceny, za dvojmiestny kajak sme zaplatili 15 eur na 2 hodiny, za kanoe 10 eur.

Zdroj:

Miesto, kde sa vlieva Karloveské rameno do toku Dunaja (vzadu) a nástup na vodu

Karloveské rameno je jedným z mnohých Dunajských ramien. Toto rameno sa oddeľuje od hlavného toku Dunaja v spodnej časti Karlovej Vsi a vytvára takto akúsi prirodzenú hranicu uvedenej mestskej časti Bratislavy až k miestnej lodenici, kde sa znovu napája na hlavné dunajské koryto.

Nájdete tu štrkovo-pieskové, mierne sa zvažujúce brehy. Dno je pokryté vrstvami štrku a naplavenín. Počas pobytu v kajaku či kanoe môžete zastaviť na jednom zo štrkových brehov a okúpať sa alebo sa len zrelaxovať pri vode. Na brehu ramena nájdete aj niekoľko ohnísk.

Zdroj: nc

Zrelaxovať sa môžete na pokojných vodách Karloveského ramena a zátišiach mohutných stromov lužného lesa.

Výhodou Karloveského ramena je jeho ľahká dostupnosť v rámci mesta. Pre cyklistov je výhodné, že miesto je napojené cyklochodníkom na hlavnú cyklotrasu, ktorá vedie bratislavským nábrežím. Miesto je spojené aj s cyklistickým chodníkom, ktorý vedie z Karlovej Vsi smerom na Železnú studničku.

Ak sem smerujete MHD, tak pri Botanickej záhrade sú električky a aj autobusy. Dostanete sa sem všetkými električkovými spojmi, ktoré vedú do Karlovej Vsi a Dúbravky (č.4, 5, 6, 9). Z autobusov tu zastavujú vozidlá smerujúce do Devína (č. 29 – môžete vystúpiť aj na zastávke Vodárenské múzeum) a na Dlhé diely (č.32 a 133). V prípade že ste došli autom, tak zaparkujte pod mostom Lafranconi, odtiaľ to máte ku Karloveskému ramenu len pár minú pešo. Ak však nájdete voľné miesto, môžete zaparkovať neďaleko Vodárenského múzea. Tu však občas sa môže stať, že tu voľné miesto nenájdete.

Ak sa vám to zapáči a budete sa chcieť posunúť v leveli splavovania vyššie, môžete si vybrať aj nejaký zo splavov, ktoré organizuje vodácke centrum. Na kajaku môžete prejsť za jeden deň aj z Viedne do Bratislavy. Splav prechádza centrom Viedne, NP Donau Auen a okolo hradu Devín alebo romantický večerný splav po Dunaji z Hainburgu. V ponuke nájdete aj dobrodružny splav v ramenách Dunaja. Splav Malého Dunaja je najobľúbenejší a najvyhľádavanejší splav na Slovensku. Ceny sú variabilné podľa dĺžky či náročnosti splavu, v cene máte komplet zapožičanie výstroja, inštruktáž a sprievod inštruktora skúseného vodáka.

(nc)

Páčil sa vám článok?