FOTO: V Karlovej Vsi v lete zakvitnutú ďalšie motýlie lúky

17.5.2021

Zdroj: MČ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Kvitnúce motýlie lúky rozkvitnú v mestskej časti Bratislava- Karlova Ves aj tento rok. Obyvatelia 37-tisícovej samosprávy sa môžu na viacerých miestach tešiť na bohatú pestrofarebnú zmes letničiek, medzi ktorými nájdu laločnicu, večernicu, pyštek, cíniu, nechtík, rudbekiu, černušku či jazylku. Kvitnúť budú od júna až do októbra.

Kvitnúce lúky sa objavia na centrálnom Námestí sv. Františka, na križovatke Veternicová – Majerníkova, pri ceste od Karloveskej po Tilgnerovu, vedľa parkoviska na Čavojského, Segnerovej a Kempelenovej ul. a v Líščom údolí. Keďže ide prevažne o medonosné druhy rastlín, poslúžia aj ako zdroj potravy pre včely, motýle či iné opeľovače. Tým, že hmyz využije peľ týchto rastlín ako potravu, alergici nemusia mať obavy z jeho vyššieho výskytu.

„Tento krok sa stretol s veľmi pozitívnou odozvou verejnosti a našiel uplatnenie vo viacerých častiach mesta. Pohľad na zakvitnutú časť zelene je omnoho krajší ako na vyprahnutú zem alebo udupanú časť trávnika. Aby hmyz našiel to, čo potrebuje pre svoj život, je potrebné túto plochu zrekultivovať a dosiať, čiže je to nami riadená výsadba,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Zdroj: MČ Karlova Ves

​„Kvitnúce letničky dosiahnu výšku 15 až 35 cm. Okrem vyššie spomínaných sa ukáže v plnej kráse aj nevӓdza, ľan, borák či limonka, ktoré kvitnú od júna do septembra a rastú do výšky 50 až 60 cm. Chýbať nebude ani ďatelina purpurová, ktorá je vynikajúcou medonosnou plodinou. Poskytuje včelám nektár i peľ a na jednom mieste vytrvá zväčša jeden rok,“ doplnila vedúca referátu životného prostredia karloveského miestneho úradu Lucia Brezovská.

(ts)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie