Revitalizácia areálu SAV by mohla stáť okolo 50 miliónov eur

17.5.2021

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Revitalizácia areálu Slovenskej akadémie vied na bratislavskej Patrónke, ktorý sa má zmeniť na vedecký kampus, by podľa odhadov mohla stáť okolo 50 miliónov eur. Pre TASR to uviedol člen predsedníctva SAV a zároveň vedúci komisie pre formovanie koncepcie rozvoja areálu SAV František Simančík. Ako tvrdí, ide o vysokú sumu, ale takmer toľko stojí na Slovensku kilometer diaľnice.

"Aby sme pripravili dlhodobo udržateľný zámer, potrebovali sme najskôr zistiť, čo si vedci v areáli prestavujú a čo by tam sami chceli mať. V rámci participatívneho  procesu sa preto uskutočnil prieskum názorov na budúcnosť areálu SAV, kde sa mohol každý, kto v areáli pracuje, k tomu vyjadriť," povedal Simančík. Ako doplnil, vznikla z toho štúdia, ktorá naznačuje, ako by mal areál v budúcnosti vyzerať. Teraz pripravujú vyhlásenie verejnej architektonickej súťaže. V SAV dúfajú, že sa jej zúčastnia kvalitné architektonické kancelárie aj zo zahraničia. "Na základe výsledkov architektonickej súťaže budeme potom hľadať financie na realizáciu tohto ambiciózneho plánu," uviedol člen predsedníctva SAV.

 "Veríme, že túto sumu vyskladáme z príspevkov z plánu obnovy, eurofondov alebo z externého prostredia, napríklad aj od mesta respektíve samosprávneho kraja. Aj pre mestskú časť musí byť zaujímavé, ak sa na jej území vytvorí kvalitný verejný priestor," povedal Simančík. Podľa neho to musí byť zaujímavé aj pre podnikateľov, ktorí v okolí areálu SAV sú.
Urbanistické úpravy by v SAV radi zrealizovali, keď  budú mať výsledok architektonickej súťaže. "Určite to nie je aktivita na jeden alebo dva roky, ale v nasledujúcom funkčnom období predsedníctva by sme aspoň chceli tento proces začať. Môj striedmy odhad je, že kým to dostaneme do uspokojivo vyriešenej podoby, bude to nejakých desať rokov trvať," dodal Simančík. Architektonickú súťaž plánujú vyhlásiť ešte tento rok.

Simančík uviedol, že v SAV chcú, aby areál bol otvoreným kampusom, ktorý aj verejnosť bude vnímať, že "toto je SAV, tam chodíme v sobotu, v nedeľu  namiesto do obchodného reťazca, pretože aj naše deti sa tam čosi naučia a je tam príjemné prostredie". Poukázal, že už teraz areál svojou zeleňou a nižším stupňom zastavenej plochy čiastočne pripomína park. "Radi by sme tam túto funkciu posilnili. Určite ho nechceme nejakým spôsobom zahustiť, prebudovať na vybetónované, vyasfaltované centrum, práve naopak, radi by sme tam urobili ešte viac peších a oddychových zón s ukážkami toho, ako sa v prostredí prebiehajúcej klimatickej zmeny a veľkého konzumu dá zachovávať prirodzený udržateľný život," vysvetlil člen predsedníctva akadémie. Areál SAV na bratislavskej Patrónke by sa mal revitalizovať. Plánujú ho zmeniť na vedecký kampus, doteraz však na túto zmenu neboli od roku 1989 vyčlenené finančné zdroje.

(TASR)

Páčil sa vám článok?