Podľa odborníkov je biodiverzita kľúčom k rozvoju sídiel: Karlova Ves ráta s výsadbou zelene či vytváraním zelených striech

16.10.2019

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Prijatie štrukturálnych opatrení v oblasti ochrany biodiverzity a rozvoja zelenej infraštruktúry sú nevyhnutným predpokladom na to, aby mestá i regióny na Slovensku fungovali lepšie. Dnes sa koná v Bratislave konferencia pod názvom Zelená infraštruktúra a biodiverzita v mestách a okolí.

"Na tejto konferencii chceme predstaviť nielen základný rámec problematiky, konferencia by mala byť i platformou zdieľania skúseností a príkladov dobrej praxe," uviedla vedúca oddelenia mestského rozvoja Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Erika Horanská ako jeden z hlavných organizátorov podujatia.

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Norbert Kurilla upozornil, že pozitívny posun v ochrane biodiverzity a rozvoja zelenej infraštruktúry v prostredí sídelných aglomerácií sa nezaobíde bez súčinnosti štátnej a regionálnej i miestnej samosprávy. "Opatrenia v rámci verejných politík, ktoré sa modelujú na úrovni štátu, v konečnom dôsledku implementujú do praxe mestá a obce, darmo si preto budeme načrtávať pekné ciele, ak ich nebudeme vedieť uplatniť," povedal pre TASR. Verí, že konferencia pomôže predstaviteľom samospráv tiež bližšie sa zorientovať v postupe získania finančných zdrojov na opatrenia, ktoré plánujú realizovať.

Pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý je spoluorganizátor konferencie, je téma ochrany životného prostredia jednou z programových priorít. Pripomenul to predseda samosprávneho kraja Juraja Droba, zvýrazňujúc malé i rozsiahlejšie opatrenia, ktoré kraj vo svojej praxi implementuje. "Môžem spomenúť napríklad to, že za posledné dva roky sme v rámci Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) poskytli na projekty ochrany životného prostredia a zachovania biodiverzity vyše 730.000 eur, regulatívy územného plánu sme modifikovali podľa prijatého katalógu adaptačných opatrení, ktorý slúži aj ako návod pri rekonštrukcii našich škôl a ďalších budov," uviedol. Zdôraznil, že kraj lobuje v Bruseli aj za zvýšenie alokácie na oblasť ochrany životného prostredia v rámci kohéznej politiky.

Medzi inšpirujúce príklady, ktoré na konferencii predstavujú, je aj projekt, v ktorom je angažovaná bratislavská mestská časť (MČ) Karlova Ves: Sídliská ako živé miesta odolné voči zmene klímy. Ráta s výsadbou zelene, vytváraním zelených striech i zelených stien i vodozádržnými opatreniami v rámci verejných priestorov. "Predstavili sme na konferencii už druhú našu príručku, v ktorej vysvetľujeme, ako tvoriť akčné plány, ako získavať partnerov pre plánované projekty a využívať participáciu verejnosti pri zbieraní dát, ktoré slúžia ako podklady plánovaných činností," priblížila starostka mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Dana Čahojová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?