Aj Karloveské hody sa uskutočnia tento víkend a budú sprevádzané bohatým kultúrnym a sprievodným programom

23.9.2019
Karloveské hody 2011 - Karloveske hody
Páčil sa vám článok?

Legendy československej populárnej hudby Pavol Hammel a Dalibor Janda, ale aj zakladatelia folklórnej moderny Čarovné ostrohy či predstavitelia súčasnej hip-hopovej scény H16 s Majkom Spiritom. To všetko a ešte mnoho iného budú môcť zažiť a vidieť návštevníci tohtoročných karloveských hodov od 27. - 29. 9. 2019 v Parku SNP v Líščom údolí.

Piatkový program bude venovaný najmä tradíciám. Karloveskí Old skauti najskôr uviažu hodové strapce, z ktorých jeden sa presunie do Líščieho údolia a druhý do Kostola sv. Michala. Program hodov otvorí na Nám. sv. Františka Senioranka, ktorá zahrá a zaspieva na ľudovú nôtu. Tú vystriedajú žiaci a študenti ZUŠ Jozefa Kresánka, ktorí predstavia svoje súbory a tvorbu. Po požehnaní strapcov a slávnostnom otvorení hodov sa sprievod presunie do Líščieho údolia.

Tam bude pokračovať hodový program vrátane veľkej ponuky stánkov s občerstvením a kolotočov. Hodový sprievod bude sprevádzať aj tento rok kapela Funny Fellows, ktorá odštartuje večerný program v Líščom údolí. Vystriedajú ju Cimbal Brothers a po krátkom cirkusovom varieté v podaní CirKus-Kus príde na pódium otec a syn Kmeťovci. Piatkový večer ukončí výherca Garage band Contest skupina Phonogroove funk-rock.

Sobotný program sa začne vystúpením detského folklórneho súboru Čečinka. Nasledovať bude muzikálová rozprávka Snehulienka. La Danca School predvedie latinskoamerické tance a po nej príde na pódium new-age popová kapela King Shaolin. Bojové zručnosti templárov predvedie skupina historického šermu Gaston. Po nej vyvrcholí popoludňajší program vystúpením originálnej hudobno-tanečnej skupiny Čarovné ostrohy, ktorá je považovaná za zakladateľov folklórnej moderny. Škola Breaku predstaví súčasné tanečné umenie. Vrcholom večerného programu bude vystúpenie bratislavskej hip-hopovej skupiny H16 s Majkom Spiritom. Na záver sobotňajšieho večera zahrá do tanca i na počúvanie hip-hopový producent a člen skupiny H16 DJ Grimaso.

Bohatý program je pripravený aj na nedeľu. Na úvod vystúpi FS Čečinka. CirKus-Kus predvedie rozprávky z manéže. Dámske vokálne a štýlové zoskupenie Paper Moon Trio prinesie do Líščieho údolia tradíciu hot-džezu a swingu 20. a 40. rokov minulého storočia. Mladí tanečníci z Karloveského tanečného centra predvedú exhibíciu latinskoamerických tancov. Po vystúpení legendy československej populárnej hudby Dalibora Jandu a jeho dcéry príde na rad tombola. Na záver nedeľného programu vystúpi ďalšia legenda, spevák, skladateľ a producent Pavol Hammel.

Hodovú atmosféru dotvorí dobová hudobná lahôdka, tzv. flašinet (hudobný nástroj poháňaný kľukou) i chodúľová show CirKus-Kus. Techniku verejnoprospešných služieb si už tradične budú môcť vyskúšať deti aj rodičia. V stane mestskej časti sa návštevníci dozvedia viac o práci miestneho úradu. Nájdu tu aj informácie k rôznym verejnoprospešným projektom Karlovej Vsi či európskym projektom PERFECT a DELIVER, do ktorých je Karlova Ves zapojená. Môžu sa tiež zapojiť do interaktívnych vedomostných hier a kvízov ako napr. Človeče zelenaj sa či Postav si svoje PERFECTné mesto. Deti si budú môcť vyrobiť ekologické kŕmidlá pre vtákov.

Súčasťou sprievodného programu bude tiež Stredoveký dobový tábor o.z. Gaston s dobovým nábytkom, odevmi, zbraňami, remeslami, šermiarskymi vystúpeniami i detskou arénou či slamenným hradom. V karloveskej komunitnej uličke návštevníci nájdu to najlepšie, čo majú vo svojej ponuke karloveské miestne komunity. V sobotu a v nedeľu bude z konečnej zastávky MHD na Kuklovskej do Líščieho údolia premávať každú hodinu medzi 13.00 a 19.00 h hodový vláčik.

Do sobotňajších sprievodných hodových podujatí sa zapojí aj Karloveská knižnica tradičnou burzou kníh na Jurigovom námestí. Tú popoludní doplní workshop s Petrom Wetzlerom. Známy fenomén vedomostných hier preverí návštevníkov v jedinečnom Kvíze so Slavom. V sobotu predpoludním doplnia hodový program aj športové aktivity. Karloveský hodový turnaj v tenise sa uskutoční na tenisových kurtoch na Botanickej ul. a v tom istom čase sa uskutoční na futbalovom ihrisku na Molecovej ul. aj Karloveský hodový turnaj vo futbale.

(ts)

Páčil sa vám článok?