VIDEO Rozkošné: Takto šantia v ZOO maličké surikaty

3.7.2019
0
Surikaty v ZOO

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Ako sme vás informovali v pondelok, koncom mája sa v bratislavskej ZOO narodili dlhoočakávané prírastky surikát vlnkavých. Štyri malé surikaty sa vypýtali na svet 22. mája 2019, ale takmer 4 týždne ich chovný pár schovával v norách chovného zariadenia. Teraz ich už môžu vidieť všetci návštevníci a my sme túto možnosť využili.

V ZOO sme sa boli prejsť včera popoludní a oplatilo sa. Počasie bolo príjemné, nebolo príliš teplo, no čo je hlavné, vo výbehu sa veselo hrali aj malé surikaty. 

"V našej skupine sú momentálne dva  dospelé jedince a štyri mláďatá. Minulý rok sme k nášmu chovnému samcovi doviezli novú mladú samicu zo ZOO Lipsko. Nový párik sa rýchlo zosúladil. Samička je prvorodička, ale materstvo zvláda výborne, samček je reprodukčne skúsený a presne vie, aká je jeho úloha pri ochrane potomstva," informovala nás Zuzana Chalupová zo ZOO Bratislava.

Zdroj: lb

​Surikaty sa vo voľnej prírode dožívajú 12 až 14 rokov, v zajatí je to spravidla viac. V jednom vrhu sa narodí 1 až 5 mláďat.

Prvé 3 týždne takmer nevychádzajú z brlohu a ostatní členovia skupiny ich strážia. Postupne sa učia od starších a skúsenejších členov hľadať si potravu a v 2 - 3 mesiacoch sú už úplne samostatné.

VIDEO: Mladé surikaty sú hravé:

Surikaty patria medzi šelmy: živia sa hlavne hmyzom, ale jedia tiež iné bezstavovce (napr.  škorpióny), jašterice, hady, malé cicavce, málokedy malé vtáky, rastliny, vajíčka či ovocie. Na rozdiel od iných šeliem si nedokážu tvoriť tukové zásoby vo forme podkožného tuku, a tak si musia hľadať potravu každý deň. Keďže im chýba podkožný tuk, radi a často sa vyhrievajú na slnku (otočené tvárou k slnku, nohy a ruky rozpažené). Teplo absorbujú v stoji alebo v ľahu. Ich srsť slúži ako akumulátor: vedia si nazhromaždiť teplo do zásoby, ktoré v chladných nociach postupne uvoľňujú.

Surikaty žijú v skupinách (20 – 30 členov) na juhu Afriky. Surikaty potrebujú jedna druhú na udržiavanie tepla v noci – túlia sa k sebe, nakoľko noci v púšti môžu byť veľmi chladné.

V ZOO môžete vidieť i mladú ťavu dvojhrbú:

Zdroj: lb

Impozantné sú určite žirafy severné núbijské:

Zdroj: lb

​V pavilóne s teráriami sa môžete potešiť pohľadom na agamu bradatú:

Zdroj: lb

​Možno vás očarí chameleón jemenský:

Zdroj: lb

​Na poriadne kusy vyrástli aj leguány zelené:

Zdroj: lb

​(ms, lb)

Páčil sa vám článok?