Studená dobrota: Zvieratá v ZOO dostávajú počas teplých dní aj vychladený melón

2.8.2018
Medveď s "nanukom"

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Počas horúcich letných dní, ktoré zažíva Bratislava, trpia horúčavami aj zvieratá. ZOO Bratislava preto prijala viacero opatrení, ktorými sa snaží zmierniť vplyv horúčav na ich zdravie. Zabezpečuje pre nich chládok v jednotlivých chovných zariadeniach, ako aj dostatočný prísun vody.

Rovnako ako ľudia, aj zvieratá by sa pri nedostatku vody mohli dehydrovať a pri pobyte na slnku a pri zvýšenej aktivite by sa ich organizmus mohol prehriať. Preto sú chovné zariadenia robené tak, aby zvieratá mali možnosť ukryť sa v chládku a vždy mali zabezpečený dostatočný príjem tekutín.

Ako nás informovala Zuzzana Onufer z magistrátu, niektoré druhy v ZOO (medveď, leopard, jaguár, tiger, belaňa tundrová, hrošík libérijský) majú vo svojich výbehoch aj bazén, v ktorom sa môžu kedykoľvek počas dňa osviežiť. Iným sa vytvárajú tzv. bahniská (nosorožce, diviaky, zubry). Blato z bahnísk okrem schladenia poskytuje aj ochranu pre kožu zvierat, pretože funguje ako opaľovací krém a zároveň ich chráni proti ektoparazitmi. V niektorých výbehoch sa nachádza aj vyšší trávnatý porast, v ktorom sa zvieratá schovávajú a chladia.

Okrem dostatočného prísunu vody je zvieratám podávané množstvo ovocia a zeleniny, odkiaľ dokážu takisto prijímať tekutiny. Občas sa napríklad šimpanzom dá vychladený melón, ktorý ich osvieži. Ľadovú pochúťku môže dostať v prípade extrémnych horúčav aj medveď hnedý.

Zdroj: ZOO Bratislava

​Zvieratá sú po tieto dni oveľa aktívnejšie pred východom a po západe slnka ako počas dňa, kedy počas horúčavy uprednostňujú odpočinok v chládku.

Na teplé počasie sú najlepšie prispôsobené zvieratá, ktoré pochádzajú z teplých klimatických pásiem našej zemegule, ako sú napríklad zebry, žirafy, antilopy, ťavy, papagáje či primáty. Na letné teploty si už postupne zvykli aj tie chladnomilnejšie zvieratá, kam patria belaňa tundrová (snežná sova), rys kanadský, panda červená.

Aby sa aj návštevníci mohli počas návštevy ZOO v týchto horúčavách osviežiť, je na začiatku spodného detského ihriska nainštalovaná tzv. „hmlová brána“ určená nielen pre deti, hoci sú v týchto extrémne teplých dňoch spolu so seniormi najviac ohrozenou skupinou obyvateľov. Do vzduchu je rozstrekovaná vodná hmla, ktorá okolitý vzduch a rozhorúčené telo príjemne ochladí a zníži riziko zdravotných ťažkostí z vysokých teplôt vonku.

Hmlová brána:

Zdroj: ZOO Bratislava

(ts, ms)

 

Páčil sa vám článok?