Ministerstvo: Pozastavujeme ťažbu dreva na Devínskej Kobyle

1.2.2018
0
Les

Zdroj: FB MPRVSR

Páčil sa vám článok?

Záujmom ministerstva pôdohospodárstva aj štátnych lesov je posilnenie rekreačnej funkcie lesov v okolí Bratislavy. Uviedol to Michal Feik z ministerstva pôdohospodárstva v reakcii na otvorený list starostov troch mestských častí Bratislavy – Devína, Karlovej Vsi a Dúbravky.

Samosprávy v ňom požadujú zastaviť masívnu ťažbu v lesoch v okolí Bratislavy, zverejniť plánovaný objem ťažby i program starostlivosti o lesy.

Feik v tejto súvislosti upozornil na to, že agrorezort sa v spolupráci s Lesmi SR aj s občianskymi združeniami dohodol na vytvorení odbornej diskusnej platformy, ktorá bude riešiť aj také témy ako spôsob starostlivosti o lesy, ochranu či ťažbu. "Týka sa to najmä exponovaných rekreačných zón pri hlavnom meste," dodáva Feik.

Poukázal i na posun v komunikácii a oboznamovaní o plánovaných hospodárskych opatreniach v lesoch v okolí Bratislavy, pričom spomenul podrobné informácie, ktoré zverejnili koncom januára Lesy SR. "Verejnosť sa tak má možnosť dozvedieť nielen, kde a kedy budú prebiehať práce, ale aj aký je ich účel," uviedol.

Pripomenul tiež dohodu o pozastavení ťažby v lokalite Vydrice a Devínskej Kobyly s cieľom nájsť nový spôsob hospodárenia a starostlivosti o les.

Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré bolo takisto adresátom otvoreného listu bratislavských starostov, pripomenul, že návrhy programov starostlivosti o lesy môžu v súčasnosti pripomienkovať štátne orgány ochrany prírody a krajiny – najmä odbory starostlivosti o životné prostredie a Štátna ochrana prírody. "Samotné programy schvaľujú orgány štátnej lesnej správy – teda pozemkový a lesný odbor príslušného okresného úradu. A pripomienky v praxi často nie sú premietnuté do programov," skonštatoval. Envirorezort podľa jeho slov tento problém vníma. "O to viac, že sa intenzívne sústreďujeme na účinnejšiu ochranu najvzácnejších oblastí - územia národných parkov, chránených areálov, prírodných rezervácií," dodal Ferenčák.

V otvorenom liste, ktorý podpísali starostovia Dana Čahojová (Bratislava-Karlova Ves), Ľubica Kolková (Bratislava-Devín) a Martin Zaťovič (Bratislava-Dúbravka), žiadajú úplné vylúčenie ťažby v ekologicky najviac citlivých a rekreačne významných lokalitách, zvýšenú starostlivosť o vzácne druhy drevín i výraznejšie do programu starostlivosti o lesy premietnuť ich rekreačný význam a ekologickú hodnotu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?