Úžasný pohľad: Pri Bratislave zimuje rekordný počet vzácnych dropov

21.12.2023
0

Zdroj: Jozef Chavko

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku žije najťažší európsky lietajúci vták. Je ním drop veľký. Hmotnosť samca môže dosiahnuť až 18 kg. Dropy u nás žijú už iba na jedinej lokalite, v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia, v ktorom aktuálne zimuje rekordný počet jedincov. Zistili to odborníci, ktorým sa počas zimného sčítania naskytol rozprávkový pohľad.

Ako nás informoval Tomáš Veselovský z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, od jesene sa dropy zoskupujú do kŕdľov, ktoré zimujú v pokojných oblastiach s dostatkom potravy. Jedálniček dropov v tomto období tvoria hlave časti rastlín a semená. Tento rok sa dropy dočkali zásadnej zmeny.

„V roku 2023 vstúpili do platnosti nové pravidlá poľnohospodárskej politiky, podľa ktorých je veľké lány potrebné rozdeliť biopásmi v prípade účasti podnikov v dobrovoľnej ekoschéme. Ide o pásy vegetácie, inými slovami medze, ktorými poľnohospodári oddeľujú a zmenšujú výmeru polí s jednou plodinou. Biopásy majú mnoho funkcií, napríklad protieróznu, vodozádržnú a tiež ekostabilizačnú. V biopásoch nájde taktiež mnoho druhov úkryt počas hniezdenia a taktiež potravu počas zimovania. Sme preto veľmi radi, že poľnohospodári na Sysľovských poliach biopásy vytvorili, keďže sa ukazuje, že ich dropy často využívajú. Dropom pomáha aj pokoj v území a tiež fakt, že jeho nemalá časť je aktuálne osiata ozimnou repkou. Kým inde na Slovensku veľké plochy osiate repkou vidíme neradi, tu ide pre dropy paradoxne o kľúčovú plodinu na prezimovanie,“ dopĺňa Jozef Ridzoň, koordinátor Agro-ekofóra.

Zdroj: Jozef Chavko

Biopás na Sysľovských poliach. 

V území CHVÚ Sysľovské polia tak vznikli vďaka poľnohospodárom a tiež vďaka medzinárodnému projektu LIFE Steppe on border nové biopásy, ktoré výrazne zlepšili životné podmienky pre dropy. Rovnako z nových biopásov majú úžitok aj iné druhy, ako jarabice či zajace.

Zdroj: Jozef Chavko

Kŕdeľ jarabíc poľných. 

Zmeny vo využívaní krajiny sa pozitívne prejavili aj vo výsledku sčítania zimujúcej populácie dropov. „Každý rok, v rovnakom období, v koordinácii s odborníkmi z Maďarska a Rakúska, prebieha sčítanie zimujúcej populácie dropov. V CHVÚ Sysľovské polia sa nám počas posledného sčítania naskytol výnimočný pohľad. Sčítali sme 459 dropov, čo je pre naše územie rekordný počet. Stovky zimujúcich dropov, ktoré sa prechádzali po poliach, pôsobili ako v rozprávke,“ hovorí Samuel Pačenovský z Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy.

Zdroj: Jozef Chavko

​Zimujúce dropy veľké na Sysľovských poliach. 

Zimujúce dropy potrebujú šetriť drahocenné energetické zásoby, ktoré sa im zbytočne míňajú pri strese a vyrušení, a preto potrebujú pokoj. V území je legislatívou upravený pohyb návštevníkov tak, aby nedochádzalo k rušeniu vtáctva. „Vhodným miestom na pozorovanie vtáctva sú diaľničné nadjazdy, na ktoré je vstup povolený. Z týchto vyvýšených miest je dobrý rozhľad na široké okolie. Pri kúsku šťastia sa návštevníkom podarí pozorovať kŕdle dropov s desiatkami až stovkami jedincov,“ uzatvára Tomáš Veselovský z tímu LIFE Steppe on border.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?