FOTO: Na nedeľnú búrku najviac doplatili Jarovce - takúto katastrofu tam roky nezažili!

15.6.2020

Zdroj: FB Jarovce

Páčil sa vám článok?

Včerajšia prietrž mračien nemá v novodobej histórii Jaroviec obdobu. V priebehu hodiny a pol spadlo 110 mm zrážok, čo je v prepočte 110 litrov na každý meter štvorcový. Inými slovami, ak by toľko zrážok spadlo na futbalové ihrisko, tak by mala výšku 18 metrov. Na takéto množstvo vody sa naozaj nedá pripraviť a môže to potvrdiť každý občan Jaroviec.

A to všetko sa stalo za hodinu a pol. Zaplavilo ulice, dvory, autá, pivnice a iné časti domov. "Vodozádržné opatrenia, ktoré sme v minulom roku urobili, odolávali možno 10 minút. V tomto prípade nepomohlo nič. Postihnuté boli takmer všetky ulice v Jarovciach, bez ohľadu na to, či sú staršie, novšie a či majú vsakovačky alebo nemajú. Zmierniť škody, ktoré vznikli, pomáhali hasiči. Ako prví nastúpili samozrejme naši dobrovoľní hasiči DHZ Jarovce. V krátkych intervaloch sa potom pridávali ďalší dobrovoľní hasiči. Pomôcť prišli Rusovčania, Čunovčania, Petržalčania aj Ružinovčania. K tomu sa pridali profesionálni hasiči z Petržalky. Spolu vyše 40 hasičov a hasičiek s 15 timi čerpadlami. Postupne zasahovali v desiatkach domov. Vo chvíľach, keď píšem tento text, hasiči ešte balia techniku a rozkladajú hadice na sušenie.
Aj touto cestou sa chcem poďakovať nášmu veliteľovi Patrikovi Husárovi za výbornú koordináciu všetkých jednotiek a všetkým čo zasahovali za ich úžasné nasadenie. Robili čo mohli a patrí im za to veľké ĎAKUJEM," napísal na sociálnu sieť starosta Jaroviec Jozef Uhler, ktorý bol od začiatku prietrže mračien tiež v plnom pracovnom nasadení.

"Držme si palce a modlime sa, aby prestalo čo najskôr pršať," zúfalo skonštatoval jarovský starosta v najkritickejších chvíľach. Obec mala k dispozícii 5 čerpadiel, ale problémom bolo kam tú vodu potom dávať. Ak ju hasiči vytiahli len na ulicu pred dom, tak sa rýchlo vracala naspäť do dvorov a záhrad. Všetkým bolo jasné, že vznikne množstvo majetkových škôd. Fotografie zo včerajšej vodnej katastrofy v Jarovciach nájdete v našej galérii:

(ars)

Páčil sa vám článok?