Spomienka na Deža: Rozšíri sa výtvarná časť festivalu, tvoriť "v priamom prenose" môžete i vy

2.9.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Piaty ročník umeleckého festivalu Spomienka na Deža v Parku na Fedákovej v bratislavskej Dúbravke rozširuje tento rok výtvarnú sekciu o tvorenie „v priamom prenose“. Obľúbený festival umenia, ktorý pripravuje občianske združenia Spomienka na Deža, je naplánovaný na 10. septembra 2022 od 14.00.

Výtvarná časť festivalu spojí tvorenie detí blízkej Základnej školy Pri kríži pod vedením výtvarníčky Zuzany Rybaničovej, klientov dielní Centra sociálnych služieb Karola Matulaya, mladých umelcov zo stredných umeleckých škôl v Bratislave a Žiline a tvorenie priamo v parku pod vedením Mgr.art Michaely Rázusovej Nociarovej ArtD.

Ako nás ďalej informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová, deti zo Základnej školy Pri kríži vytvoria v parku dočasnú galériu s názvom Pod hladinou. Tento rok spracovávali vo svojich dielach tému Pevniny detstva. Pevnina detstva je prvým spoločným albumom z dielne Dežo Ursiny – Ivan Štrpka, ktorý vyšiel v roku 1978. Na zadnej strane albumu čítame: „Pevninu detstva nehľadajte na starých mapách. Je v každom z nás.“

Zdroj: Spomienka na Deža

Z tvorby detí ZŠ Pri kríži

Študenti Školy umeleckého priemyslu Jozefa Vydru a umeleckej školy v Žiline tvoria individuálne diela inšpirované osobnosťou a dielom Deža Ursinyho. Predstavia sa tak mladí umelci - Hanka Belohorcová, Miša Kelová, Lucy Vöröšová, Katka Baričicová a Duhan.

Ateliér maľby Octopus pod vedením Michaely Rázusovej Nociarovej pripravuje tvorbu priamo v Parku na Fedákovej. Zapojiť sa môže každý počas festivalu 10. septembra od 15.00.

Zdroj: Spomienka na Deža

​Čierno-biely linoryt študentky Hany Belohorcovej

Už tradičnou súčasťou podujatia bude aj tvorba klientov a dielní Centra sociálnych služieb Karola Matulaya pod vedením liečebných pedagógov zariadenia Erika Forgáča a Michala Kraloviča. . Tento rok vytvoria a osadia búdku s témou Pevniny detstva. Pôjde o špeciálnu búdku pre detské knižky, odkazy, listy či noviny.

Výtvarná sekcia festivalu sa mohla rozšíriť vďaka podpore Nadácie ZSE Rozprúdime regióny.

Festival pripravuje Občianske združenie Spomienka na Deža. Patronát nad podujatím prevzala už druhý rok prezidentka Zuzana Čaputová.

Dežo Ursiny žil v bratislavskej Dúbravke na Fedákovej ulici od roku 1976. Tu tvoril, hral, písal a v roku 1995 aj zomrel. Jeho texty, slová, piesne však žijú ďalej v tvorbe, hlavách, knihách, hudbe, spomienkach...

Zdroj: Spomienka na Deža

​​Čierno-biely linoryt študentky Hany Belohorcovej

Na celé podujatie je vstup voľný. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, podporili ho Bratislava Tourist Board, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a ďalší akcia sa stala súčasťou mestského festivalu Kultúrne leto.

Program hudobnej časti podujatia:

14.00 - 14.40 - Buty
15.00 - 15.45 - Toddler Punk & Superar: Neberte nám princeznú
16.00 - 16.30 - Klady kľudu
16.40 - 17.20 - Kubo Ursiny & Teatro FATAL a Valér Miko
17. 35 - 18.10 - Definitivum
18.25 - 19.00 - Partnership Unlimited - Oskar Rózsa, Ondrej Krajňák, Emil Frátrik
19.15 - 19.55 - Collegium Musicum Tribute
20. 05 - 20.45 - Ľubo Burg / Ivan Štrpka
21.00 - 21.40 - DJ vLaska – Marián Slávka a „Lukáš“ Sused Duchovič

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie