VIDEO: Na Hlavnom námestí už stojí 15-metrový vianočný stromček - tento rok by mali byť v centre Bratislavy až tri!

2.11.2021

Zdroj: Magistrát hlavného mesta SR

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí dopravní policajti dnes asistovali pri transporte 15-ometrového vianočného stromčeka na Hlavné námestie, kde bude inštalovaný v rámci nadchádzajúceho adventného obdobia, počas ktorého sa tu budú konať aj tradičné vianočné trhy. Organizátorom trhov pri Starej radnici, teda na Hlavnom a Františkánskom námestí bude bratislavský magistrát...

Už tradične by sa mali vianočné trhy konať aj na Hviezdoslavovom námestí a ich organizátor - mestská časť Bratislava - Staré Mesto už avizovalo, že tento rok postaví v centre mesta až dva stromčeky - jeden bude stáť pred historickou budovou SND a druhý na Rázusovom nábreží pri kaviarni Propeler. Celkovo tak budú v centre Bratislavy až tri veľké vianočné stromčeky, pričom ten pri Dunaji bude vidno aj až z Petržalky.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

​Vianočný stromček na Hlavné námestie priviezli dnes predpoludním...

Zdroj: Magistrát hlavného mesta SR

Vianočný stromček určený na Hlavné námestie vyrástol na Chrobákovej ulici v bratislavskej Dúbravke, kde ho vyťali a následne ho odtiaľ dnes prevážali na návese nákladného auta do centra Bratislavy. za sprievodu policajnej hliadky. Miestnych obyvateľov mestská časť požiadala, aby dnes, teda 2. novembra v čase od 8:00 do 12:00 neparkovali na ceste a priľahlých chodníkoch, pretože v opačnom prípade autá budú preložené. Pri nakladaní stromčeku to dnes dopoludnia v Dúbravke vyzeralo takto:

Aj keď sme pôvodne odhadovali výšku stromčeka na 10 metrov, tak hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová v priebehu dnešného dňa upresnila, že ten tohtoročný meria až 15 metrov a váži 2,1 tony.  "Bratislavský vianočný stromček musí mať vhodnú výšku, šírku, ale aj obvod kmeňa. Ide o jedľu srienistú od darcu z bratislavskej Dúbravky. Jedľa rástla na záhrade, kde zasahovala do rodinného domu, preto by musela byť každopádne odstránená. Každý rok Mestské lesy v Bratislave vyberajú na účel vianočného stromčeka práve také stromy, ktoré by majitelia aj tak museli vyrúbať. Vianočná jedľa má urastenú valcovitú korunou, má približne 5 centimetrov nahor zaoblené strieborné ihličie. Tento druh pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky, ale výborne sa mu darí aj v našich zemepisných šírkach.  O termíne rozsvietenia vianočného stromčeka budeme včas informovať," dodala K. Rajčanová. 

Takto sa stromček na Hlavnom námestí staval:

Video z prevozu stromčeku v stredu zverejnila aj Polícia z Bratislavského kraja na svojom FB:

 

Páčil sa vám článok?