FOTO a VIDEO: Ešte atraktívnejší výhľad: Na rozhľadni na Devínskej Kobyle osadili ďalekohľad

26.7.2020
0

Zdroj: FB Dárius Krajčír - starosta DNV

Páčil sa vám článok?

Nová vyhliadková veža na Devínskej Kobyle, ktorú sprístupnili 15. júla, sa stáva veľmi vyhľadávanou atrakciou Bratislavy. Od piatka sa na jej najvyššom poschodí nachádza i ďalekohľad a nie hocijaký.

"Turistickí nadšenci, ktorí fandia nedávno otvorenej vyhliadkovej veži na Devínskej Kobyle, majú ďalší dôvod vyhľadávať túto novú turistickú atrakciu," informovala o osadení ďalekohľadu mestská časť Devínska Nová Ves na svojej webovej stránke. Ďalekohľad v hodnote takmer 3-tisíc eur dostala MČ do daru od spoločnosti CTP Invest SK. 

Ďalekohľad so stabilným statívom umožní návštevníkom výhľady nielen na okolie Bratislavy, ale aj do susedných krajín (ČR, Maďarsko, Rakúsko).

Zdroj: FB Dárius Krajčír - starosta DNV

​Ďalekohľad má hodnotu takmer 3-tisíc eur. 

"Nesklamú ani technické parametre ďalekohľadu – priemer objektívu 100 mm, zväčšenie 35 x, clona 18, dĺžka ďalekohľadu 550 mm, šírka 560 mm, výška 1600 mm, prevádzka ďalekohľadu zvládne teplotné rozpätie od -30 °C  do +70 °C. Dusíková výplň sa postará o to, aby používateľov nezaskočilo zahmlievanie optiky zvnútra ďalekohľadu," uviedol starosta mestskej časti Dárius Krajčír.

Zdroj: FB Dárius Krajčír - starosta DNV

​Ďalekohľad osadili na rozhľadňu v piatok. 

Nová vyhliadková veža meria až 21 metrov, teda zhruba ako sedemposchodová budova, má 112 schodov a nachádza sa vo výške 514 metrov nad morom na priesečníku obľúbených turistických trás. Dostanete sa tam peši, z Dúbravky i na bicykli. Z Devína musíte kráčať po červenej značke a neďaleko rozhľadne odbočiť, z Dúbravky sa dostanete najjednoduchšie, stačí ísť z Dúbravskej hlavice po Vojenskej ceste, cez Kobylu môžete ísť aj z Devínskej Novej Vsi). Vstup na rozhľadňu je zadarmo. 

Podľa architekta Igora Lichého z architektonického štúdia, ktoré vežu navrhlo, vychádzala z genia loci daného miesta. "Z tohto miesta je vidno z jednej krajiny do troch rôznych krajín, takže sme pracovali s výhľadom, z toho vyplýva trojuholníkový pôdorys aj motív trojuholníka sa opakuje v celkom dizajne veže," vysvetlil pre banovíny.sj Lichý s tým, že mnohým tvar veže pripomína modlivku zelenú, teda endemický druh, ktorý sa vyskytuje na tomto území, ale to je podľa neho ten sekundárny efekt vnímania stavby. 

Pozrite si, ako vyzerá veža na záberoch z dronu:

(ms) 

 

Páčil sa vám článok?