V Dúbravke uvidíte výstavu fotografií 1989 Sametová/Nežná

5.1.2020

Zdroj: Radovan Boček

Páčil sa vám článok?

Emigrácia občanov NDR cez západonemeckú ambasádu v Prahe, Národní třída, Námestie SNP... Autentické fotografie priebehu a atmosféry Nežnej revolúcie od slovenských a českých autorov. Vizuálny obraz udalostí roka 1989. Výstava je zostavená fotografom Tomášom Pospěchom.

„Niektoré snímky sa našli v archívoch autorov a vystavujú sa po prvý raz. Predstavené fotografie piatich slovenských a piatich českých fotografov môžu byť pre pamätníkov výzvou, či si na niektoré z týchto silných obrazov spomenú, pričom sa dozvedia, ktorý fotograf ich vytvoril. Tým mladším môžu sugestívne a v skratke priblížiť vtedajšie udalosti,“ povedal k výstave, ktorú pripravilo České centrum Bratislava, kurátor Tomáš Pospěch.

Pred pár mesiacmi uplynuli tri desaťročia od udalostí „Nežnej“ alebo „Sametovej“ revolúcie, odkaz je aktuálny dnes, pripomínať je čo. Vizuálne, stretnutiami, rozhovormi...

Tomáš Pospěch je fotograf, historik umenia, voľný kurátor. Žije v Prahe a v Hraniciach. Vyštudoval fotografiu na Inštitúte tvorivej fotografie Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave (1998), dejiny umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci (1995) a na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe (1999) a doktorandské štúdium na ITF FPF SU v Opave (2013). Od roku 1997 je zamestnaný ako pedagóg na ITF FPF SU v Opave. Vo vlastnej tvorbe rozvíja rôzne kontextuálnej prístupy blízkej ako súčasnému novému dokumentu, tak prieskumu média fotografie. Užívaním rôznych vizuálnych stereotypov narušuje hranice tradičného dokumentu a žánru krajiny.

Symbolicky sa v Galérii Villa Rustica v Dome kultúry Dúbravke otvorí 17. januára o 17-tej. Výstavu prinieslo do Dúbravky České centrum Bratislava. Vstup je voľný.

(MČ Dúbravka,nc)

Páčil sa vám článok?