Kraj približuje históriu na Tematickej ceste železnej opony

14.11.2021
0

Zdroj: FB Martin Čambalik

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) predstavuje Tematickú cestu železnej opony, vedúcu pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. Miesta, ktoré sa nachádzajú na cyklotrase Eurovelo 13, ponúknu okrem turistickej infraštruktúry aj odkaz na históriu obdobia pred rokom 1989.

Predseda BSK Juraj Droba pripomenul, že v priebehu leta kraj zmapoval existujúce stopy železnej opony v kraji, sú to napríklad  objekty bývalých rôt pohraničnej stráže, častí signálnej steny, betónové ihlany či stopy osamelých drevených stĺpov rozmiestnených na pohraničnej línii. "Všetky stopy možno nájsť na mape a v mobilnej aplikácii,“ priblížil predseda BSK.

Kompletne spracované fakty a zaujímavosti o bývalej železnej opone na Slovensku sú k dispozícii na webe BSK. Obsah je pretkaný interaktívnymi mapami histórie aj súčasnosti tohto miesta. "Kraj ho tvoril spolu s Ústavom pamäti národa (ÚPN), s ktorým podpísal memorandum o spolupráci aj do budúcna,“ priblížila hovorkyňa kraja Lucia Forman. "Mapy priblížia aj osudy ľudí, ktorí sa rozhodli utiecť za slobodným svetom. Miesta, kde sa odohrali, možno nájsť v teréne podľa presných GPS súradníc na mape," dodala.

V budúcnosti bude webová stránka obohatená o materiály pre učiteľov dejepisu či náuky o spoločnosti, ktoré im ponúknu námety na výučbu v teréne.

BSK takisto podľa historických plánov z archívu ÚPN zdigitalizoval bývalú signálnu stenu, jej nová replika bude osadená pri Cyklomoste slobody. Novinkou pre návštevníkov sú aj informačné tabule, ktoré prinášajú množstvo informácií o systéme prísne stráženej hranice v komunistickom Československu i osudoch ľudí, ktorí sa snažili utiecť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?