Poznáte túto lavičku? Ako chalan na nej sedával a hrával Meky Žbirka

14.11.2021
0

Zdroj: Ivica R., FB Miroslav Žbirka

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Novom Meste, konkrétne na Račianskom mýte, sa nachádza lavička, ktorá vstupuje do histórie. V rokoch 1966-1967 na nej ako 15-ročný sedával a hrával na gitare nedávno zosnulý Miroslav Žbirka (1952-2021). Miestni obyvatelia by chceli dosiahnuť, aby neupadla do zabudnutia.

Miestni obyvatelia navrhujú, aby sa táto lavička opravila a označila. S nápadom súhlasí aj miestna poslankyňa Marianna Mašátová, členka OZ Živé Račko, ktoré organizuje na Račianskom mýte festival.  "Prezradím, že som mala tento nápad už dávno a následne som na tom s naším občianskym združením Živé Račko pracovala už pár mesiacov, hoci plán, či lepšie povedané náš sen, bol pôvodne úplne iný - Meky mal prísť na slávnostné odhalenie (chceli sme to k jeho 70-tke) a aj čosi zanôtiť ako pred tými vyše 50 rokmi. V každom prípade na tom neprestávame pracovať, máme už aj návrh, ako by lavička mohla vyzerať, no malo to byť prekvapenie," prezradila .

Ako ďalej vysvetlila pre banoviny.sk, s myšlienkou, ako dať lavičke dôležitejšie miesto, sa pohráva už roky a intenzívnejšie na nej začala pracovať pred rokom. "Mám dva nápady na vizuál, ako by to mohlo vyzerať. Otázkou sú peniaze, ale radi by sme to spravili cez crowdfunding, verím, že by to mohlo mať úspech," dodáva.

FOTOGALÉRIA:

Práve na Račianskom mýte totiž Miroslav Žbirka ako úplne mladučký sedával a hrával na gitare svojim kamarátom. Zväčša išlo o repertoár skupín The Beatles, The Rolling Stones, Elvisa Presleyho. A odtiaľto sa vlastne náhodou dostal do Modusu. Niekto išiel okolo, začul ho spievať, pristavil sa a mladého tínedžera oslovil, že v kulturáku na Kominárskej jedna kapela hľadá speváka. A takto Modus a neskôr celé Slovensko spoznali Mekyho Žbirku.

VIDEO: Poctu zosnulému Žbirkovi vzdali aj mladé speváčky, ale pripomenú nám ho v televízii i rozhlase...

Ľudia na Slovensku asi tak skoro nezabudnú na "čierny deň" - 10.11. 2021, kedy sa dozvedeli smutnú správu o úmrtí 69-ročnej legendy populárnej hudby - speváka, skladateľa hudobníka, ale aj moderátora Miroslavova Žbirku. Takmer každý si ho pripomenul - či už v tichosti alebo niektorou z jeho piesní. Veď Mekyho hudobná tvorba je to najvzácnejšie, čo nám zanechal...

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie