Už ste ho videli? Vzácny orol pri Morave láka pozorovateľov vtáctva

1.8.2021
orol malý

Zdroj: devinskanovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Rieka Morava a priľahlé lúky sú vyhľadávanou oblasťou pre pozorovateľov vtáctva už dlho, avšak tieto dni ľudia sledujú jedno miesto – lúky a oblohu pri zámku Schlosshof. Dôvodom je neobyčajne vzácny dravec – orol malý (Aquila pennata). Informovala o tom mestská časť Devínska Nová Ves na svojom webe.

Možno ste si všimli posledné dni pri prechode cez cyklomost momentálne stálu prítomnosť ľudí s ďalekohľadmi neúnavne sledujúcich oblohu.Vzácny dravec – orol malý (Aquila pennata) sem doobeda  zalieta loviť poväčšine sysle, ktoré sú tu prítomné.

Na Slovensku naposledy hniezdil ešte v 90. rokoch a aj vtedy to bola obrovská vzácnosť. Aj keď v rámci Európy sa nejedná o ohrozený druh, jeho populácia je koncentrovaná predovšetkým do štátov juhozápadnej a juhovýchodnej Európy – Španielska, Portugalska, Francúzska, Rumunska a Bulharska. V strednej Európe sa vyskytne počas migrácie alebo veľmi vzácne zahniezdi (Maďarsko).

"Momentálne sa tento malý orol (veľký je približne ako myšiak lesný) dá relatívne ľahko pozorovať aj bežným ďalekohľadom. Spoznáte ho podľa svetlej spodnej strany tela a krídel. Pravdepodobne ho pri jeho potulovaní krajinou prílákali tunajšie sysle a dostatok vtákov na lúkach, ktoré sú pre neho veľkým lákadlom," informovala samospráva Devínska Nová Ves.

Priblížila, že okrem orla prilietajú za sysľami a vtákmi na lúkach aj iné dravce ako haja červená, haja tmavá, orliak morský, sokol rároh, sokol sťahovavý či orol kráľovský, ktoré všetky tieto inak vzácne druhy tu môžete stretnúť.

(nc)

Páčil sa vám článok?