ANKETA: Táto fotografia dievčiny vyvolala na sociálnej sieti búrku. Aký je váš názor?

5.4.2021
Dievča fotiaca kosatec na Sandbergu

Zdroj: FB/Lula Sandberg w. Svetlana Kristofic

Páčil sa vám článok?

Také vášnivé debaty sme tu dlho nemali. Vyvolala ich kontroverzná fotografia dievčiny fotiacej v ruke fialový kvet kosatec, ktorá vznikla v nedeľu na Sandbergu na Devínskej Kobyle v mestskej časti Devínska Nová Ves.  Teda v národnej prírodnej rezervácii, kde je odtrhnutie akéhokoľvek kvetu prísne zakázané. Dievčina stojí s kvetom pritom rovno za zákazovými tabuľkami. Čo však nasledovalo, je naozaj silná káva. Voči slečne sa totiž následne spustila vlna tvrdých invektív. My sme jej hlavu, hoci bola fotená odzadu, rozmazali.

Pani, ktorá slečnu odfotila, pre banoviny.sk tvrdila, že dievčinu najprv upozornila s tým, že za plotom nemá čo robiť. Dodáva, že dievča neskôr zašlo ešte ďalej, než ako vidno na foto, ale jej odvetilo, že je jej vec, čo robí a až potom sa ju pani Svetlana rozhodla odfotiť. Fotku umiestnila na sociálnej sieti a takmer okamžite sa pod ňou vo viacerých skupinách strhla vášnivá diskusia.

Zuzana napríklad tvrdí, že odfotiť dievča "na tajňáša" a neskôr publikovať verejne na sociálnej sieti je bonzáctvo, ktoré začína zapúšťať korene už aj na Slovensku...."Stačilo slečnu upozorniť, kde sa nachádza a čo "spáchala" a že na ňu bude zavolaná polícia atd. a slečna by si to budúcikrát rozmyslela..." myslí siZuzana, ktorá pravdepodobne nevedela, že dievča najskôr upozornili.

S jej názorom sa nestotožnil Vladimír a v reakcii jej napísal: "Upozorniť na sociálnej sieti na porušenie zákazu v 4. stupni ochrany nie je bonzáctvo."

"Keby náhodou niekto túto mysliteľku poznáte, tak sa presvedčte, či nie je slepá. Ak nie je, tak jej lisknite poriadnu..." napísal taktiež Vladimír rozhorčene k fotografii.

Zdroj: FB/Lula Sandberg w. Svetlana Kristofic

Fotografia, ktorá vyvolala búrku reakcií. 

Lula, ktorá fotografiu na sociálnej sieti zdieľala, má podobný názor. "Toto nevymyslíš!! J..e Vám to pekne celej mládeži dnes z tých mobilov!!! Som za návrat do analógu! Túto skvelú reportážnu fotku som neodfotila ja, ale suseda, ja by som dievča pekne slušne vyviedla z miesta činu." A dodáva, že dievča v ruke drží kosatec, a keďže sa týmto miestom prechádza takmer denne a pozná ho dokonale, čuduje sa, kam miznú tie kvety.

Pre banoviny Lula konštatovala, že býva priamo pod Sandbergom, na ulici Slovinec, a turisti jej a jej susedom už lezú na nervy. Hnevá ju aj to, že tam chodia autami a parkujú pred domami, bránami a, navyše, v ulici, kde je zákaz vjazdu. "Keď ich upozorníme, všetci ako hlúpi, že kde majú parkovať? Normálne sa ma to pýtajú! Ja už nerozumiem ničomu," vyjadrila svoje rozhorčenie.

Veľmi tvrdo sa do debaty na sociálnej sieti zapojila aj ďalšia diskutujúca, ktorá tvrdí, že "dievčičke treba tiež asi odtrhnúť hlavu, odfotiť sa s ňou a potom ju zahodiť...." 

Do výmeny názorov sa však zapojila aj mama dievčaťa, ktorá tvrdí, že na svoju dcéru je hrdá, pretože je to skvelý a vzdelaný človek. "Veľakrát sa tam hrávala ako dieťa, keď tam ešte nebol ten plôtik a kosatec, pokiaľ viem, nie je chránená kvetina," konštatuje jej mama.

Diskutujúci Peter sa taktiež dievčiny zastal. "Dievča kritizujete za jeden kvietok, ale to, že sa vo veľkom predávali snežienky, vám nevadí a možno ste si ich aj sami kúpili," vyjadril svoj názor pod príspevkom. 

O tom, že na niektorých miestach totiž hrozí za zber akýchkoľvek rastlín pokuta v tisíckach eur, sme písali nedávno v súvislosti s hromadným zberom medvedieho cesnaku či snežienok.  Odtrhnutú snežienku či lístky medvedieho cesnaku by vám nemal nik vyčítať, pokiaľ to neurobíte v chránenej lokalite. V Bratislave je však takýchto území dosť, uvádzame ich v článku nižšie. Na miestach s tretím a vyšším stupňom ochrany platí zákaz trhať akékoľvek rastliny a nesmiete sa ani pohybovať mimo vyznačených turistických trás. A práve Sandberg takýmto miestom rozhodne je.

​Sandberg totiž leží na juhozápadnom okraji chránenej oblasti Malé Karpaty a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla s najvyšším stupňom ochrany. Lokalita bola objavená pri ťažbe piesku. Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny, najmä hmyzu; výskyt pieskomilnej kveteny a výskyt druhov čeľade vstavačovitých rastlín, vďaka ktorým patrí k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku.

(nc,ms)

Páčil sa vám článok?