FOTO: Zníženie hladiny Dunaja si vybralo krutú daň, rybári ratovali umierajúce živočíchy

30.9.2021
0

Zdroj: SRZ Bratislava V

Páčil sa vám článok?

Umierajúce živočíchy zachraňujú v týchto dňoch vo vodách Dunaja rybári a dobrovoľníci. Pre práce na odstraňovaní poškodenej hrádze na vodnom diele Gabčíkovo totiž vodohospodári znížili hladinu rieky o takmer tri metre, čo si vyžiadalo svoju daň.

Desiatky rybárov a dobrovoľníkov vyrážajú od utorka do dnes (štvrtok) do terénu, aby od rána do večera zachraňovali ryby a iné živočíchy, ktoré znížená hladina Dunaja ohrozuje na živote. V Hrušovskej zdrži Vodného diela Gabčíkovo zasahovali dnes na troch úsekoch - pri Čunove, Kalinkove a Hamuliakove.

"Aj keby nás tu bolo oveľa viac, mnoho živočíchov nebolo možné zachrániť, ide o obrovské škody," prezradil nám rybársky hospodár Rybárskeho zväzu Bratislava V. Jozef Mikulášik. A nejde zďaleka iba o ryby, ako vysvetlil, v týchto lokalitách žije mnoho ďalších vzácnych živočíchov, ako sú rôzne lastúrniky a ulitníky. "Za posledných 70 rokov u nás uhynulo 80 percent populácií sladkovodných lastúrnikov. Máme tri pôvodné druhy, korýtko riečne, rybničné a maliarske, pričom spoločenská hodnota najvzácnejšieho korýtka riečneho je vyčíslená na 100 eur. Je to veľmi ohrozený druh chránený v celej Európskej únii, dožíva sa 20 rokov," vysvetľuje Mikulášik. 

Život v rieke je navyše prepojený, od korýtok sú napríklad závislé niektoré ryby. "V plášťovej dutine škľabky rybničnej prekonávajú časť vývoja vajíčka ryby lopatky dúhovej," približuje hospodár. Ako dodáva, aj počas týchto dní uhynuli tisíce a tisíce týchto živočíchov, čím vznikli obrovské škody. Korýtka totiž dokážu prežiť v blate, no ak je povrch tvrdší a nedokážu sa zavŕtať, hynú. 

Ako môžete vidieť v našej galérii, rybári našli mnoho živých, ale aj uhynutých živočíchov. 

FOTOGALÉRIA:

Časť rýb či lastúrnikov však rybári zachránili. "Išlo najmä o malé ryby, väčšie väčšinou odplávali. Do podberákov sa nám podarilo chytiť a premiestniť do bezpečia malé šťuky, kapre, plotice, karasy, ostrieže i zubáče," menuje Mikulášik. 

Našli i množstvo rakov, išlo však o nepôvodný - invázny druh - raka pruhovaného. 

Rybári z organizácie rybárskeho zväzu Bratislava V dali do poriadku aj úseky Ovsištského ramena, revír Zuzana, Jarovecko - rusoveckú sústavu ramien, ktoré majú v správe a pomohli aj kolegom z oblasti Žilina. 

Rybári tu samozrejme neboli náhodou, išlo o vopred koordinovanú akciu. Slovenský rybársky zväz totiž na znižovanie hladiny vopred upozornili pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku. So znižovaním hladiny, ktoré sa dosiahlo zvýšením prietoku vody cez elektráreň Gabčíkovo, sa začalo už v pondelok, pričom práve dnes dosiahla hladina požadovanú najnižšiu úroveň. Od zajtra by sa mala postupne zvyšovať.

Dôvodom zníženia hladiny je odstraňovanie havarijného poškodenia asfaltobetónového tesnenia ochrannej hrádze na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo. Zjednodušene povedané, hrádzu poškodila neznáma loď, a tak museli vodohospodári znížiť hladinu rieky, aby ju dokázali opraviť. Ako nás informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, inak ako pri znížení hladiny to urobiť nevedia.

FOTOGALÉRIA (pokles hladiny Dunaja v ďalších lokalitách):

​"Tesniaci plášť ochrannej hrádze prívodného kanála bol poškodený nárazmi plavidiel na viacerých miestach. Ramenná sústava, ktorá je zásobovaná dunajskou vodou, bude bez tečúcej vody necelé dva dni, čo môže spôsobiť problém pre vodné živočíchy. Do celej akcie sú preto zapojení štátni ochranári, rybári a občiansky aktivisti, ktorí budú pripravení vyslobodiť uviaznuté vodné živočíchy," uviedol Bocák ešte pred akciou.

Celkové náklady na opravu hrádze predstavujú 17-tisíc eur. Vodohospodári vykonávajú rekonštrukčné práce na dvoch lokalitách.

(ms)


Páčil sa vám článok?