FOTO a VIDEO - Uviaznuté ryby: Po uzatvorení hatí v Čunove rybári zachránili takmer stovku rýb

6.9.2021
záchrana uviaznutých rýb

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Vďaka spolupráci rybárov a vodohospodárov sa opäť podarilo v bratislavskej mestskej časti Čunovo zachrániť desiatky rýb rôzneho druhu. Pri veľkej akcii s cieľom oslobodiť uviaznuté ryby z malých jazierok, z ktorých sa nevedia bez ľudskej asistencie dostať späť do Dunaja, nechýbal ani náš portál banoviny.sk.

Vodohospodári počas roka niekoľkokrát uzatvárajú haťové polia, aby znížili prietočnosť starého koryta. O svojom zámere uzatvoriť hate informovali aj rybárske organizácie, ktoré vyrazili ryby zachrániť. Haťových polí je 20, šírka jedného je 24 metrov. Problémom je, že po uzatvorení pod haťami vzniknú malé jazierka, kde uviaznu ryby aj medzi kameňmi a tie nie sú schopné sa dostať naspäť do toku. Rybári preto dostali avízo, že dnes o 16-tej hodine sa haťové polia postupne zatvoria, a tak rybársky hospodár Rybárskeho zväzu Bratislava V. Jozef Mikulášik spolu s dobrovoľníkmi prišiel dnes o na miesto pod haťové polia a s pomocou rybárskych sieťok a vedier sa ich snažili čo najviac zachrániť a vložiť späť do Dunaja.

Čo sa týka doby uzatvorenia, hate budú uzatvorené podľa toho, aké práce a v akom rozsahu plánujú realizovať vodohospodári. Podľa slov Mikulášika to môže byť týždeň alebo aj mesiac.

Vodohospodárska výstavba informovala Slovenský rybársky zväz zo Žiliny, že pre poruchu na hati Gabčíkovo museli prepúšťať väčšiu časť prietokov a podľa aktuálnych prietokov cez týchto 20 haťových polí do starého koryta. „Do starého koryta cez tieto haťové polia sa prepúšťa voda iba vtedy, pokiaľ ju nedokážu pri povodniach prepustiť cez hať Gabčíkovo alebo pri poruchách či mimoriadnych odstávkach elektrárne na hati Gabčíkovo, vtedy sa voda púšta tadiaľto do starého koryta,“ spresnil pre banoviny.sk Martin Farský ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu zodpovedný za túto oblasť.

​„Som som veľmi rád, že miestne organizácie nám pomáhajú pri záchrane rýb vždy, keď sa zastavuje prietok do starého koryta a eliminujeme čo najviac strát, ktoré týmto môžu vzniknúť,“ dodal Farský.

 „My sa budeme snažiť zachrániť čo najviac rýb, aby medzi kameňmi neuhynuli. Ryba v takomto stave bez vody vydrží naživo približne 10-15 minút,“ priblížil pre banoviny.sk Mikulášik a doplnil, že kvôli záchrane čo najviac rýb je potrebných veľa ľudí, preto tu dnes prišlo približne 30 dobrovoľníkov z radov rybárov a aj ich rodinní príslušníci. Rybári prechádzali celý úsek pod uzatvorenými haťami, aby zachránili čo najviac rýb, ktoré uviazli medzi skalami či v malých jazierkach medzi kameňmi, kde ešte zostala voda.

„Dnešný deň a záchranu rýb hodnotíme ako úspešnú, najväčší sumec, ktorého sa nám podarilo zachrániť, meral 150 cm,“ upresnil Mikulášik s tým, že okrem sumca sa rybárom podarilo zachrániť ďalších 11 druhov rýb. „Medzi zachránenými rybami boli mreny, plotice, pleskáče, červenice, karas, býčko, podustva, jalec či zubáč a okolo 130 beličiek,“ vymenoval dnešný úspech rybárov Mikulášik a dodal, že celkovo tak zachránili 77 rýb.

Podľa slov Mikulášika, najviac rýb počas roka, keď uzatvoria hate, odchytávajú v jarnom období, pretože ryba ide do trenia a snaží sa ísť hore prúdom a na jar ich je tu najviac. „Nie je to dnes také kritické, ale každá zachránená ryba sa počíta,“ povedal Mikulášik. So znepokojením však konštatoval, že aj v tomto prípade sa nájdu neprajníci, ktorí ich nepodporia a hľadajú v tomto systéme chyby, hoci sami nepomôžu.

(nc)

Páčil sa vám článok?