FOTO a VIDEO: Rybári zachránili pred smrťou ryby za tisíce eur

29.6.2020
0

Zdroj: SRZ Bratislava V

Páčil sa vám článok?

Vďaka spolupráci rybárov a vodohospodárov sa podarilo v Čunove v Bratislave zachrániť desiatky rýb.

Možno si spomínate na správy o úhyne rýb koncom mája v Čunove. Vtedy Vodohospodárska výstavba v rámci bežnej manipulácie odstavila vodnú elektráreň a po jej opätovnom uvedení do prevádzky pri zníženom prietoku cez haťové pole ryby uviazli medzi kameňmi. Bilancia nakoniec nebola taká hrozná, ako sa pôvodne zdalo, no o život i tak prišli tri sumce a jeden pleskáč. Minulý týždeň  sa chvalabohu nič podobné nestalo, vodohospodári totiž dali včas vedieť o svojich zámeroch rybárskym organizáciám, ktoré vyrazili ryby zachrániť.

"Vodohospodári dali včas vedieť o odstavení Čunova Rade Žilina a aj MsO SRZ Bratislava V. o odstavení stavidiel. Spolu s radou sme vedeli čas odstavenia a mohli sme sa pripraviť na záchranu uviaznutých rýb. Nemuseli sme žiadať o pomoc, keďže dobrovoľníkov bolo dostatok. Dúfame, že spolupráca bude pokračovať. Nepatrí nám revír, ale sme najbližšia organizácia a vždy pomôžeme," informovali na sociálnej sieti petržalskí rybári.

FOTOGALÉRIA:

​Ako nám priblížil ich hospodár Jozef Mikulášik, akcie sa zúčastnilo 16 dobrovoľníkov, ktorým sa podarilo zachrániť 31 sumcov, tri hlavátky, tri mreny, jedného kolka a jedného karasa, pričom na uhynutú rybu nenatrafili. Hodnota zachránených rýb presiahla 4000 eur.

(ms)

Páčil sa vám článok?