Zlé more austrálskeho mesta Darwin

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

More je pre mňa niečo útulné, príjemné, krásne. Rád v ňom plávam, potápam sa, polihujem pri ňom aj na ňom. Mesto Darwin je obkolesené teplým tropickým morom, čo je presne moja parketa. Prehriata slaná vodička s pestrofarebnými rybičkami.

Nech sa vyberiete ktorýmkoľvek smerom dorazíte na pobrežie. No nedostanete sa na pláž. Namiesto slnečnej bielej promenády s palmami je všade drôtený plot a hradba stromov.

Prešiel som pri tej prírodnej bariére asi kilometer a keď nikde nebol ani chodníček k vode oslovil som dôchodcu na lavičke. Bol to sympatický starší pán s bielou bradou a príjemným vyžarovaním. Videl, že mám so sebou uterák a plavky. Vysvetlil mi, že v meste Darwin sa ľudia v mori nekúpu. Celá tá nádhera je pekelná polievka. Plávajú v nej tisícky jedovatých medúz, ktoré sa volajú box jellyfish. Majú niekoľko metrov dlhé chápadlá a ich popálenie je pre deti a starších ľudí osudné. Potom sú v miestnom mori morské hady, jedovaté raje, modrokrúžkované prudko jedovaté chobotničky, na dne sedia jedovaté slimáky a smrteľne jedovatá ryba stonefish. Chcel som vedieť, čo sa stane, keď na ňu stúpim.

- Zabije vás, -povedal domorodec. - Preto sa volá smrteľne jedovatá. - Z desiatich nešťastníkov, ktorí na ňu stúpili, deväť zomrelo a jeden od bolesti zošalel.

Vyzvedal som sa, či je proti tomu dáka ochrana.

- Samozrejme. Neliezť do vody.

Komu by nestačili medúzy, ryby, hady, na toho čakajú žraloky a slanovodné krokodíly.

- Pozrite sa tam, - povedal domorodec a ukázal mi hladinu zálivu rozčerenú chrbtami jašterov. Majú od štyroch do šesť metrov. Zabudnite na more a choďte sa okúpať do bazénu, - poradil mi a vybral sa na prechádzku okolo zálivu.

Mohol to byť miestny barón Prášil alebo panikár, ale jeho informácie mi potvrdili v hoteli, v cestovke a  nakoniec v prírodopisnom múzeu. Vražedným obyvateľom svojho mora venovali celé oddelenie aj s vitrínami plnými potvor a svietiacimi tabuľkami s počtom napadnutých a usmrtených ľudí za posledných dvadsať rokov. V mori pri meste Darwin pôsobí toto vražedné komando: box jellyfish, sea snake, blue-ringed octopus, stonefish, stingray, textilie, cactus a geographus, shark a crocodille.

Zhnusený som sa vracal k hotelu a po ceste som uvidel za plotom štyri Aboriginalky a jedného muža. Sedeli na tráve a pozerali sa do diaľky. Pristavil som sa pri nich a poľutoval som ich, že majú také strašné more.

- To nie je naše more, - povedal muž. - My sme z púšte. Z okolia mesta Alice Springs. My sme sa na more iba prišli pozrieť.

Ženy prikyvovali a nepozerali sa na mňa, ale na hladinu. Chcel som vedieť, čo tam vidia.

- More, - povedali. - Prišli sme sa pozrieť na more. Nevieme sa na naň vynadívať. Je úžasné.

Niekedy naozaj je lepšie nevedieť priveľa. Oni sedeli pri nádhernom mori a ja pri strašnom.

Boris Filan

Nábrežie zlého mora v meste Darwin...
...a slanovodný krokodíl ulovený v miestnych vodách.
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie