Osem zásahov v liahniskách komárov! To sa ešte ani sezóna nezačala

12.3.2024

Zdroj: FB - Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Aj keď je ešte relatívne chladno a hlavná komária sezóna sa ešte ani nezačala, vďaka priebežnému monitoringu odborníci včas zachytili prvé liahniská, ktoré stihli vzniknúť počas mierne teplejších dní. Larvy v liahniskách sa zatiaľ pri relatívne nízkych teplotách vyvíjajú pomaly, no práve vďaka skorým zásahom sa predchádza už teraz liahnutiu komárov, ktoré by zas v budúcnosti, v teplejších týždňoch, mohli klásť ďalšie tisíce vajíčok.

"Využívame pritom účinný larvicíd BTI, ktorý zničí pri správnej aplikácii 100% lariev komárov v liahnisku ešte predtým ako sa z nich stihnú vyliahnuť dospelé jedince. BTI je zároveň selektívny, teda síce účinne eliminuje larvy komárov, no pre ostatnú faunu a flóru je úplne neškodný. Vďaka tomu môžeme BTI využívať dokonca aj v 3. a 4. stupni ochrany - teda tam, kde by sme škodlivým chemickým postrekom zasiahnuť nemohli," píše na sociálnej sieti hlavné mesto.

​Robia všetko pre to, aby eliminovali čo najviac lariev komárov, treba však povedať, že napriek účinným zásahom aj vzhľadom na charakter okolitého prostredia, nejaké komáre v Bratislave vždy budú. Cieľom nie je a ani nemôže byť eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?