Netopiere sa prebúdzajú aj v mestských lesoch. Ako ich môžete stretnúť?

25.3.2023
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Vedeli ste, že netopiere spia zimným spánkom? Je to tak. Netopiere žijúce na Slovensku sa živia hmyzom. No v zime je hmyzu nedostatok. Mnohé vtáky napríklad tento nedostatok riešia migráciou do teplých krajín. Netopiere ale našli ešte lepšie riešenie. Spánok. Informuje FB stránka Bratislava - hlavné mesto.

Kým netopieriky spia pokojným zimným spánkom, chiropterologičky a chiropterológovia sú v plnej bdelosti. Prečo? Kvôli zimnému sčítaniu. Odborníčky a odborníci na netopiere sa práve počas zimného spánku vedia dostať k netopierom najbližšie a poriadne ich spočítať. Netopiere spia ukryté v rôznych škárach, dutinách, ale aj skupinovo visiac zo stropu ako napríklad podkováre. Ako sčítanie prebieha, uvidíte vo videu.

Na Slovensku máme celkovo až 28 druhov netopierov, pričom v našich Mestských lesoch sme napočítali 19 druhov. Na tak malé územie bez jaskýň je to veľmi potešujúce zistenie. Netopierom tu vyhovuje bezzásahový režim, ktorý máme vo veľkej časti lesa - potrebujú staré dutiny, potrebujú tiež veľa hmyzu, potrebujú aj lúky a otvorený priestor a to tu máme tiež a takisto sa časť netopierov udomácnila v našich lesoch aj v stavbách a napríklad aj vo vojenských bunkroch. 

Ak niekto chce vidieť netopiere nemusí ísť nikam ďaleko. Zjarnieva sa a netopiere sa postupne prebúdzajú - stačí vyjsť za súmraku von, ideálne niekam k vode, kde poletujúce netopiere budete vidieť čoraz častejšie. Ale netopiere uvidíte aj počas večernej prechádzky mestom, nakoľko mnohé druhy sú synantropné - teda žijú v blízkosti ľudí.

Zoo Bratislava otvára 63. sezónu, pre návštevníkov je pripravený program

Deň plný aktivít čaká všetkých, ktorí prídu v sobotu do zoologickej záhrady v Bratislave. Pri príležitosti otvorenia 63. sezóny pripravili v jej areáli pre návštevníkov celodenný program - komentované kŕmenia, sprevádzanie po zoo, vzdelávacie ostrovy, hry, súťaže, divadelné predstavenie či tvorivé dielne. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej zoologickej záhrady Slavomíra Šindelářová.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?