Spoločné kontroly vo vlakoch s českou políciou fungujú už 8 dní

23.11.2022

Zdroj: FB Políca SR- Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Po dohode s českou stranou sú od 16. novembra 2022 vo vlakoch zo Slovenska vykonávané železničnou políciou spoločné hliadky na zastavenie pokusov o nelegálne prekročenie hranice. Dôraz bol kladený aj na Bratislavu.

"Počty takto zaistených osôb s neoprávneným pobytom na Slovensku, respektíve v Česku sa pohybujú v malých číslach. Aj takýmto spôsobom eliminujeme nelegálnu migráciu a prijaté opatrenia sú účinné," uvádza polícia na sociálnej sieti.

Faktom je, že slovenské ministerstvo vnútra robí takéto kontroly vo vlakoch spolu s kolegami z Maďarska na maďarskej strane už dlhšie. Je efektívne zachytiť nelegálnych migrantov už na maďarskom území.

TO ZNAMENÁ, ŽE SA NÁM HROMADIA NA SLOVENSKU?

- Informácie o kontrolách sa medzi nimi šíria rýchlo, preto sa rozhodnú pre iný spôsob prekročenia štátnych hraníc. V stanovom tábore Kúty počet osôb klesá, k včerajšiemu ránu (utorok) bolo na mieste 78 osôb.

- Obe strany sa zároveň dohodli na rozširovaní kontrol na ďalšie vlakové stanice a uzly pozdĺž hranice s Českou republikou.

SÚ VO VLAKOCH S TÝMITO OSOBAMI NEJAKÉ PROBLÉMY?

- Nie, nie sú. Aj po tom, čo sú políciou zaistení, sa správajú slušne a umiernene. Ich jediným cieľom je západná Európa.

VYKONÁVAME TAKÉTO KONTROLY AJ S MAĎARMI?

- Áno a to už od leta tohto roka. Záchyty boli na území Maďarska niekoľkonásobne vyššie, do včerajšieho dňa to bolo 1 090 osôb. Všetky takto zachytené osoby boli eskortované na maďarsko-srbskú hranicu. V najbližšom čase sa zároveň uskutoční spoločné stretnutie, kde sa prijaté opatrenia vyhodnotia.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?