Horúčavy pokračujú, no nepotrvajú dlho, večer hrozia na západe búrky

4.7.2022
K horúčavám sa dnes v bratislave môžu pridať aj búrky - Burka blesky
Páčil sa vám článok?

Prílev teplého vzduchu do oblasti Slovenska pokračuje aj v pondelok, avšak horúčavy už dlho nepotrvajú. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Od nedele platia v niektorých okresoch najmä na západnom Slovensku výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Studený front, ktorého prechod meteorológovia očakávajú večer, v noci a v utorok (5. 7.), postupne ukončí vlnu horúčav. Na juhovýchode bude horúce počasie ešte aj v utorok a tropický deň bude ojedinele ešte aj v stredu (6. 7.), upozornil SHMÚ.

 Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami naďalej počas pondelka platí na juhu a juhovýchode krajiny. "Teploty tu môžu dosiahnuť od 35 do 37 stupňov Celzia," uviedol SHMÚ na svojom webe. Výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami platia najmä na strednom Slovensku, ale aj v niektorých okresoch na západe a východe krajiny.

V pondelok od 19.00 h sú vydané v niektorých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja výstrahy prvého stupňa pred búrkami, ktoré platia do utorka 21.00 h. V týchto okresoch je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Intenzita sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov," uviedli meteorológovia. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a vietor zas spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov).

​(ivk)

Páčil sa vám článok?