Viete, čo patrí/nepatrí do bioodpadu? Ponúkame pomôcku
Zdroj: OLO
Zber kuchynského bioodpadu bol v hlavnom meste pilotne spustený minulý rok v októbri v Lamači. Na jar sa tento rok pridali aj mestské časti Záhorská Bystrica, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Devín či Petržalka. Do systému sa tento rok postupne zapoja aj ostatné bratislavské mestské časti. Je dôležité separovať bioodpad, no ešte dôležitejšie je, vedieť, ako to robiť.
Keďže nie všetci sme v triedení bioodpadu doma, ponúkame pár tipov a pomôcok, ako sa naučiť bioodpad triediť. Bratislava má podľa zákona povinnosť na svojom území zaviesť oddelený zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, a to najneskôr do 1. januára 2023. Takže, čím skôr začneme, tým lepšie.
Do nádob na kuchynský bioodpad PATRIA:
- kávové usadeniny
- papierové kávové vrecká bez kovových častí (nesmú byť plastové)
- polievku, kompót a iné jedlá treba pred vyhodením scediť
- pokazené a nespotrebované zvyšky jedál a potravín, musia byť bez obalov
- malé kosti, mäso (zabaľte kosti a mäso do papierového obalu /nie leták/, ktorý zachytí vlhkosť)
- použité papierové vreckovky
- kompostovateľné vrecká s certifikátom "ok compost" alebo "home compost"
- chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, strukoviny, obilniny a pod.
- ovocie a zelenina (vrátane šupiek)
- vajcia a škrupiny z vajec
Do nádob na kuchynský bioodpad NEPATRIA
- jedlé oleje a tuky
- tekuté zložky kuchynského odpadu
- cigaretové ohorky
- veľké kosti (napríklad rebrá či špikové kosti)
- nepotravinové výrobky (napríklad plienky, obsah vysávača)
- plastové vrecká a vrecká bez certifikátu na kompostovanie
"Z hygienických dôvodov je kuchynský bioodpad potrebné vložiť do kompostovateľného vrecka, držať pri izbovej teplote, nevystavovať slnku a uchovávať v tme. Po naplnení vrecko riadne zauzlite a umiestnite ho do zbernej nádoby," informuje na sociálnej sieti Facebook tím OLO.
(ivk,OLO)