O týždeň otvárajú autobusovú stanicu Nivy. Čo všetko v nej nájdete?

23.9.2021
0

Zdroj: Slovak Lines

Páčil sa vám článok?

Nová autobusová stanica Nivy, ktorá stojí na mieste pôvodnej, má byť moderným autobusovým terminálom letiskového typu. Otvoria ju presne o týždeň, teda vo štvrtok 30. septembra.

Podľa predpokladov novou stanicou denne prejde takmer 10-tisíc cestujúcich a 1 100 autobusov, pričom maximálna kapacita novej autobusovej stanice v počte spojov je až päťnásobná. Prvý spoj s cestujúcimi, ktorý z nej odíde z nástupiska č.1, bude pravidelná linka na letisko Schwechat s odchodom o 3:00 h ráno.

Autobusová stanica je súčasťou komplexu Nivy, ktorý spája nákupné centrum a výškovú administratívnu budovu. Samotná stanica je umiestnená v podzemí a má rozlohu až 30-tisíc štvorcových metrov, pričom priestor nástupísk a výstupísk má takmer 5-tisíc štvorcových metrov a čakáreň takmer 3-tisíc štvorcových metrov. “Pre lepšiu predstavu ide o plochu viac ako štyroch futbalových ihrísk,” priblížil Pavol Labant, generálny riaditeľ Slovak Lines a predseda predstavenstva spoločnosti Slovak Lines Služby, ktorá je prevádzkovateľom stanice.

Zdroj: Slovak Lines

Nová autobusová stanica bude otvorená nonstop, v čase mimo otváracích hodín nákupného centra bude vstup zabezpečený cez vchod od výškovej budovy Nivy Tower. Cestujúci môžu na novú autobusovú stanicu prísť ôsmimi vchodmi či autom cez podzemný kruhový objazd. Z nákupného centra sa dostanú na autobusovú stanicu šiestimi veľkokapacitnými výťahmi, eskalátorom, travelátorom alebo schodiskom; bezbariérový prístup je podľa prevádzkovateľa samozrejmosťou. Autobusová stanica bude mať dva samostatné vjazdy/výjazdy pre autobusy, pričom jeden je od budovy VÚB banky a druhý zo Svätoplukovej.

"Napriek tomu, že sa nová autobusová stanica nachádza pod zemou, je konštruovaná ako exteriérový priestor a vďaka použitým technológiám zabezpečí výmenu vzduchu v objeme až 60-tisíc kubických metrov za hodinu. V priestoroch nástupísk a výstupísk sa tak vytvorí prostredie s mierou bezpečnosti, ktorú ponúka exteriér. Technológie Colt Coolstream spolu s adiabatickou úpravou vzduchu zaručia v horúcich dňoch chládok a vlhkejší vzduch, ktorý bude prúdiť priamo nad hlavy cestujúcich. V zime tento priestor nebude vykurovaný, čo sa ale netýka čakárne umiestnenej v interiérovej časti centra Nivy," informoval nás Štefan Bako z komunikačného oddelenia Slovak Lines.

Zdroj: Slovak Lines

Samotnú podzemnú stanicu s autobusmi tvorí sedem výstupísk a 36 nástupísk, z ktorých prvých jedenásť slúži na diaľkové a medzinárodné spoje a 25 nástupísk s číslami 12 - 36 na medzimestské spoje. V priestore nástupísk je k dispozícii 40 miest na sedenie, presnejšie päť obojstranných lavíc so štyrmi miestami, pričom každá opierka má zboku dvojzásuvku na 230V a USB výstup a v interiérovej čakárni je ďalších 80 miest na sedenie. V podzemí nákupného centra v blízkosti čakárne sa nachádzajú rôzne obchodné prevádzky ako supermarket, drogéria, internetový obchod či pekáreň.

Informačný systém na stanici tvorí veľká LED stena letiskového typu umiestnená nad pokladňami, deväť LCD TV panelov v čakárni s cestovnými poriadkami, obrazovky s odchodmi spojov na každom nástupisku a tri  obojstranné LCD TV panely na výstupisku informujúce o príchodoch a odchodoch.

Zákaznícke centrum tvorí šesť pokladní s otváracou dobou v pracovné dni 6:00 - 20:00 a cez víkendy a sviatky 8:00 - 18:00 a dva samoobslužné digitálne informačné kiosky, na ktorých si môžu cestujúci vyhľadávať autobusové spoje. K dispozícii bude aj úschovňa batožín, straty a nálezy a takisto priestor pre dojčenie a prebaľovanie. Celý priestor bude mať bezplatnú rýchlu Wi-Fi sieť a bude pod centrálnym kamerovým systémom.

Zdroj: Slovak Lines

Všetkým autobusovým dopravcom, ktorí majú svoju zastávku na autobusovej stanici, bude k dispozícii čerpacia stanica, umývacia linka na autobusy a servis na potrebné núdzové opravy a k tomu 86 parkovacích miest pre autobusy, ktoré si môžu dopravcovia prenajať. “Vďaka nim dopravcovia eliminujú meškania odjazdov z dôvodu premávky a taktiež znížia počet kilometrov vykonaných z rôznych odstavných plôch, ktoré by inak museli využívať. Sme presvedčení, že tým vieme zlepšiť zákaznícku skúsenosť cestujúcich a motivovať ich k častejšiemu využívaniu ekologickejšej hromadnej dopravy,” dodal Labant.

Pokiaľ ide o vnútorné priestory náhradnej autobusovej stanice na Bottovej, tie budú otvorené do stredy 29. 9. do 23:59 hod. Posledný spoj z náhradnej autobusovej stanice odíde  z nástupiska č.6 vo štvrtok 30. 9. o 02:30 hod. do Prahy (dopravca Group Company).

Vstup do novej autobusovej stanice Nivy sa otvorí 30. 9. o 0:00 hod. V čase mimo otváracích hodín nákupného centra je vstup možný len cez vchod pri Nivy Tower.

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie