Na zastávkach MHD pribudne 124 nových infotabúľ, sú vybavené aj kamerami či hlásičmi

6.6.2020
0

Zdroj: Matej Kavacký

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava v týchto dňoch obstaral zákazku na 124 nových zastávkových infotabúľ, ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov EÚ. Infotabule prispejú k vyššej miere informovanosti cestujúcich o aktuálnych odchodoch spojov a tiež o mimoriadnych udalostiach a výlukách v bratislavskej MHD.

K existujúcim 89 zastávkovým tabuliam zobrazujúcim najbližšie odchody a mimoriadnosti pribudne v roku 2020 dvojciferný počet tabúľ na modernizovanom úseku Dúbravsko-Karloveskej radiály, na Americkom námestí a v Rači a v roku 2021 až 124 nových obojstranných tabúľ, ktoré budú umiestnené na ďalších významných zastávkach a prestupných uzloch v rámci celého hlavného mesta.

Prínos týchto tabúľ by mali podľa DPB oceniť cestujúci najmä v časoch dopravných špičiek, keď je kvôli hustej premávke dodržiavanie cestovných poriadkov spojov DPB náročné. Tabule však zároveň zvyšujú bezpečnosť, pretože sú vybavené kamerovým systémom na oboch stranách a tiež hlásičmi, cez ktoré sa môže ozvať dopravný dispečing a taktiež majú funkciu informovania o údajoch na tabuli pre nevidiacich.

Zdroj: DPB

​Informačná tabuľa na zastávke Šafárikovo námestie

Ako nás informovalMatej Michlík, vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB, všetky infotabule sú vybavené vysokosvietivými oranžovými LED a údaje na nich sú aktualizované priebežne. Pri odpočte času do odchodu spoja sa vychádza z jeho odchodu z predchádzajúcich zastávok. DPB taktiež v spolupráci s partnermi prevádzkuje službu Virtuálna zastávková tabuľa dostupná na adrese TU.DPB.SK, pri ktorej je možné si zobraziť údaje až zo štyroch geograficky najbližších zastávok podľa GPS polohy zariadenia. Táto služba funguje pre všetky zastávky MHD v Bratislave.

Mimoriadne informácie, pre ktoré je vyhradený spodný riadok infotabúľ, sú zároveň zverejňované na stránke venovanej aktuálnej dopravnej situácii v bratislavskej MHD na stránke twitter.com/dpbratislava. Tú je možné zobraziť na akomkoľvek zariadení pripojenom k internetu a nevyžaduje sa registrácia. Používatelia s účtom na sieti Twitter však majú možnosť nastavenia notifikácií na nové informácie v reálnom čase.

(ms)

Páčil sa vám článok?