VIDEO: Na Námestí SNP i Námestí slobody si ľudia pripomenuli výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

21.2.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Niekoľko tisíc ľudí zaplnilo v piatok podvečer bratislavské námestia, na ktorých sa konali spomienkové zhromaždenia pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Míting na Námestí SNP o štvrtej popoludní bol skôr politický, organizovala ho SaS, no okrem politikov naň prišli aj rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej. 

Prítomní mohli na Námestí SNP zapáliť aj sviečku pri veľkom srdci s portrétom Jána a Martiny:

Zdroj: ms

​Dav ľudí na Námestí SNP:

Zdroj: ms

Medzi politikmi, ktorí prehovorili k zhromaždeniu, boli Lucia Nicholsonová, Igor Matovič či Juraj Šeliga a exprezident Andrej Kiska. V dave sa však nachádzalo mnoho ďalších vrátane župana Juraja Drobu či starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej, prišla i poslankyňa Janka Cigániková.

VIDEO Lucia Nicholsonová na Námestí SNP:

"Vďaka článkom Jána Kuciaka sme sa dozvedeli o talianskej 'Ndranghete, ktorá si našla cestu nielen do bezpečnostnej rady štátu, ale aj do intímnej blízkosti premiéra," povedala Lucia Nicholsonová. Spomenula tiež jeho články o daňových podvodoch či praní špinavých peňazí.

VIDEO Igor Matovič na Námestí SNP:

Podľa predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča by Slováci mali byť hrdí a vďační za Jána a Martinu a boj, ktorý začali. "Viem, že predošlé vystúpenia sa niesli v duchu spomienky, pokory a úcty voči týmto dvom ľuďom. Na druhej strane som v hĺbke duše presvedčený, že tak ako Ján, tak aj Martina by od nás chceli, aby sme zodvihli hlavy, aby sme vyrovnali chrbty a aby sme spoločne dokonali boj, ktorý oni bojovali," uviedol.

Rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej:

Predseda mimoparlamentnej strany Za ľudí Andrej Kiska si myslí, že všetko, čo po vražde vyšlo na povrch, ukázalo potrebu zmien. "Uplynuli dva roky od strašnej vraždy. Vraždy, ktorá nám ukázala, v akom stave je naša krajina. To všetko, čo po tej vražde vyšlo na povrch, ukázalo, aké obrovské zmeny potrebujeme a táto zmena je tu, je na dosah," doplnil Kiska.
Po mítingu zapálili sviečku i rodičia zavraždených (spolu s nimi Lucia Nicholsonová):

Zdroj: ms

Sviečky na námestí na pamiatku zavraždenej dvojice zapálili aj líder mimoparlamentnej koalície PS-Spolu Michal Truban a mimoparlamentného KDH Alojz Hlina.

Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú:

Zdroj: ms

Na Námestí slobody sa zas o piatej konalo spomienkové zhromaždenie Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu. Na pódiu si zavraždeného novinára a jeho snúbenicu pripomenuli pozostalí mladej dvojice, zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko, novinári aj predstavitelia cirkví a kultúrneho života.

„Je hrozný pocit vidieť tváre, počuť hlasy a konfrontovať sa s tými, čo nám zobrali našich anjelov. Nikdy sme však neboli sami, boli ste tu s nami a dávate nám silu,“ bola časť prejavu rodiny Kuciakovcov a Zlatice Kušnírovej.

Narážala tak na súdny proces s obžalovanými z vraždy novinára, ktorý sa koná na Špecializovanom trestnom súde. „Všetkým poctivým ľudom, ktorí vedia, že pravda sa nedá umlčať a pomáhajú nám v našom trápení, chceme vysloviť zo srdca jedno veľké ďakujem,“ ukončila herečka Táňa Pauhofová. Prejav rodiny čítala v ich mene.

Dav na Námestí slobody:

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Zástupkyne iniciatívy Za slušné Slovensko pripomenuli, že mali od začiatku dve požiadavky, vyšetrenie vraždy a "nová dôveryhodná vláda". Organizátorka Karolína Farská preto pripomenula nastávajúce parlamentné voľby. Vyzvala rovnako ako všetci účastníci na pódiu na účasť.

„V tejto krajine fungovala mafia,“ uviedla vo svojom prejave investigatívna novinárka Monika Tódová s tým, že s kolegami budú všetky kauzy sledovať ďalej. „Nenecháme to tak. Ani Ján Kuciak by to tak nenechal,“ doplnila. Spolu s ňou na pódiu stáli aj terajší a bývalí novinári Adam Valček, Xénia Makarová a Zuzana Petková.

Zhromaždenie na Námestí slobody:

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Súčasťou programu zhromaždenia boli aj hudobné vystúpenia speváckych zborov, ako aj reperov Veca a Tona S. Slovenskú hymnu zaspieval už tradične Juraj Benetin.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho. 

(ms, tasr) 

Páčil sa vám článok?