Hrozba koronavírusu: Letisko v Bratislave má pripravenú infekčnú miestnosť pre nakazených

28.1.2020
0

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Páčil sa vám článok?

Zákerný koronavírus, ktorý spôsobil na svete už desiatky úmrtí, postavil do pohotovosti aj medzinárodné letiská. Aké opatrenia prijalo bratislavské Letisko M. R. Štefánika? Máme napríklad rátať so zdržaním pri kontrolách?

Naši zdravotníci zaznamenali do dnešného dňa už štyri podozrenia na ochorenie koronavírusom, v ani jednom prípade sa však prítomnosť vírusu nepotvrdila. Fakt však je, že nový koronavírus, ktorý odborníci označujú ako 2019-nCoV a objavil sa najskôr v Číne, už prenikol do Európy.

„Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania ľudí medzi krajinami nemôžeme vylúčiť zános nového koronavírusu na naše územie. Aj z toho dôvodu sme okamžite vypracovali a zaslali odborné usmernenie všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva v SR a kľúčovým rezortom s cieľom informovať zdravotnícke zariadenia o správnom manažmente pacienta v prípade podozrenia na toto ochorenie,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pracovníci Letiska M. R. Štefánika majú presné inštrukcie, ako postupovať pri podozrení na nákazu cestujúceho v prilietajúcom lietadle. Postup je podrobne stanovený v Pohotovostnom pláne letiska. „Ak by posádka lietadla prilietajúceho do Bratislavy oznámila riadeniu letovej prevádzky vo veži Štefánik podozrenie z ohrozenia verejného zdravia, bol by spustený vyrozumievací proces, počas ktorého sú o situácii vyrozumené záchranné, bezpečnostné, prevádzkové zložky a zložky integrovaného záchranného systému a postupovalo by sa podľa pohotovostného plánu. Na letisku sa nachádza infekčná miestnosť aj stojisko pre lietadlá pripravené na krízové situácie,“ uviedla pre Bratislavské noviny hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Izolačná miestnosť, kam by umiestnili pasažiera s podozrením na nákazu:

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Karanténna miestnosť pre infekčných pasažierov však nie je na bratislavskom letisku novinkou. Napríklad aj v roku 2014, keď v Afrike zúrila smrtiaca ebola, mali pracovníci letiska presný plán, ktorý rátal s umiestnením nakazeného do izolačky. Ako však ubezpečila  hovorkyňa, v uplynulých rokoch nebola na Letisku M. R. Štefánika zaznamená žiadna nákaza ani podozrenie na nákazu.

V priestoroch bratislavského letiska vyvesili informačné letáky o prevencii nákazy:

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

V súvislosti s hrozbou nového koronavírusu Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby zaslal všetkým letiskám na Slovensku, vrátane letiska v Bratislave informačný materiál Svetovej zdravotníckej organizácie pre cestujúcich o spôsoboch prevencie pred koronavírusom. Plagátiky sú vyvesené v priestoroch letiska. Špeciálne opatrenia pre cestujúcich v súvislosti s koronavírusom však na Letisku M. R. Štefánika neboli zavedené, kontroly pasažierov prebiehajú tak ako doposiaľ. „Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby doposiaľ nenariadil skríning telesnej teploty cestujúcich odlietajúcich z Bratislavy a prilietavajúcich do Bratislavy. Cestujúci tak nepocítia žiadne obmedzenia ich cestovania,“ potvrdila hovorkyňa Veronika Ševčíková.

Detail upozornenia, ktoré zavesili na letisku:

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Bratislavské letisko nemá priame letecké spojenie s Čínou. Ak by sa však situácia s výskytom nového koronavírusu v Európe zhoršila, aj tu môžu zaviesť náhodné kontroly.

(ac)

Páčil sa vám článok?