VIDEO: Neuveriteľné. Viete, čo celé roky brzdilo električky na Trnavskom mýte?

11.11.2019
0

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Ak jazdíte pravidelne električkou, možno ste si všimli, že pri príchode na zastávku Trnavské mýto v smere od Ružinova musela neraz zastať. Tento problém pretrvával roky. Vodič totiž musel sklopiť bočné zrkadlo, aby nenarazil do strechy zastávky. Zaujímavý je však aj vodič, ktorého uvidíte vo viedu.

"Možno ste si všimli, že na zastávke Trnavské mýto musí električka pribrzdiť, vodič musí sklopiť pravé spätné zrkadlo a až vtedy môže úsekom prejsť. Inak by s vozidlom narazil do strechy podchodu a musela by byť zastavená premávka. S týmto problémom ešte od čias socializmu žiaľ nikto nič - až doteraz - nerobil," informoval Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti.

Je to neuveriteľné, ale tento problém pretrvával dokonca desiatky rokov. Niektoré električky prejsť dokázali, iné nie, podľa konštrukcie spätného zrkadla. "Nielenže to nie je úplne bezpečné a navyše nepohodlné pre vodičov, ale znamená to aj zbytočné prevádzkové náklady. Ak vezmeme do úvahy platy vodičov, odpisy vozidiel a ďalšie výdavky na údržbu a energie, znamená každá sekunda zdržania ročne až o 1400 eur vyššie náklady," vysvetlil DPB.

"Nové vedenie DPB a kolegovia na ministerstve dopravy preto iniciovali stretnutie so správcom podchodu, spoločnosťou Martiny. Vypravili sme špeciálnu električku a predviedli, aký problém robí tento podchod prevádzke MHD. Ešte v ten deň bola časť strechy podchodu odstránená a rieši sa jej lepšie tvarovanie. Aktuálne sa čaká na statický posudok k navrhovanému riešeniu. Zbytočné zdržania električiek tak budú snáď už čoskoro minulosťou," vysvetlili z DPB.

​A ešte jedna perlička na záver. Možno ste si na videu DPB všimli vodiča električky, ktorý je v obleku. Je to Mário Kováč, pracuje ako štátny radca na ministerstve a cez víkendy jazdí na električkách, čím si plní svoj detský sen.

"Tým, že aj takto vysoko postavený funkcionár funguje v bežnej prevádzke, zažije reálne problémy na vlastnej koži a následne sa ich snaží zo svojej pozície naprávať. Pokiaľ majú aj čitatelia Bratislavských novín sen vyskúšať si riadiť električku, budú mať na to príležitosť už tento štvrtok 14. 11. o 15:00 vo Vozovni Jurajov dvor. Prebiehať tam bude náborový deň na nových vodičov a záujemcovia si budú môcť skúsiť, aké je to uviesť do pohybu niekoľkotonový kolos," povedal nám Martin Žarnovický, manažér PR a marketingu DPB..

(ms)

Páčil sa vám článok?