ÚPN zorganizoval konferenciu o využívaní archívnych dokumentov tajnej polície

26.9.2019

Zdroj: FB ÚPN

Páčil sa vám článok?

Bratislava je druhým dňom miestom výročného zasadania zástupcov siedmych členských inštitúcií Európskej siete úradov spravujúcich dokumenty tajnej polície zo Slovenska, Bulharska, Česka, Maďarska, Nemecka, Poľska a Rumunska. Stretnutie organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý v tomto roku medzinárodnej organizácii predsedá.

Na zasadaní sa zúčastňujú aj zástupcovia piatich pozorovateľských členov z Albánska, Estónska, Lotyšska, Litvy a zo Slovinska. Ako uviedol pre TASR Ľubomír Ďurina, riaditeľ Archívu ÚPN, v prvý deň (25. 9.) počas interného zasadnutia zástupcovia Európskej siete úradov spravujúcich písomnosti tajnej polície zhodnotili činnosť za predchádzajúci rok a diskutovali o plánovaných aktivitách. Odborný program pokračoval vo štvrtok v Univerzitnej knižnici medzinárodnou konferenciou na tému Využívanie archívnych dokumentov tajnej polície v odbornom a verejnom diskurze. Na podujatí otvorenom pre verejnosť zástupcovia siete prezentovali príspevky týkajúce sa archívnych pomôcok a informačných systémov inštitúcií spravujúcich dokumenty tajnej polície i využívania archívnych dokumentov tajnej polície v odbornom a verejnom diskurze.

Zdroj: FB UPN

​Prvý panel otvoril Pavol Pytlík, vedúci bádateľne Archívu ÚPN, ktorý odprezentoval príspevok o postavení, využívaní a úlohe archívnych dokumentov Štátnej bezpečnosti v odbornom a mediálnom diskurze od vzniku ÚPN až po súčasnosť. Franciszek Dabrowski z poľského Inštitútu pamäti národa (IPN) sa venoval záznamom bývalých komunistických bezpečnostných služieb vo verejnom diskurze v Poľsku - súdnym konaniam, výskumu a verejnej mienke. O sprístupňovaní archívov Securitate hovoril Constantin Buchet z Rumunska. Ďalej figurovali v programe príspevky predstaviteľov pamäťových inštitúcií Lotyšska, Bulharska, Nemecka a Maďarska. O bádateľskom komforte ako jednej z hlavných cieľov Archívu bezpečnostných zložiek hovorila Světlana Ptáčniková z Českej republiky.

Popoludní zástupcovia inštitúcií Európskej siete úradov spravujúcich písomnosti tajnej polície vzdajú úctu obetiam Železnej opony položením venca k pamätníku Brána slobody a oboznámia sa s tragickými udalosťami na slovensko-rakúskom úseku štátnej hranice. Súčasťou zasadania siete bolo aj otvorenie reinštalovanej výstavy Prísne tajné! Dejiny Štátnej bezpečnosti na Slovensku v rokoch 1945 - 1989, aktualizovanej o nové poznatky. Verejnosť si ju môže pozrieť do 11. októbra v Univerzitnej knižnice v Bratislave.

 Súčasťou zasadania siete bolo aj otvorenie reinštalovanej výstavy Prísne tajné! Dejiny Štátnej bezpečnosti na Slovensku v rokoch 1945 - 1989, aktualizovanej o nové poznatky. Verejnosť si ju môže pozrieť do 11. októbra v Univerzitnej knižnice v Bratislave.
      Spolupráca pamäťových inštitúcií spravujúcich dokumenty tajnej polície a iných represívnych orgánov komunistického režimu nadobudla svoj inštitucionálny rámec 16. decembra 2008 v Berlíne podpísaním medzinárodnej dohody o vytvorení Európskej siete úradov spravujúcich písomnosti tajnej polície z obdobia komunizmu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?