Ťažbu dreva v okolí Vydrice vysvetľujú kalamitným stavom!

16.8.2019
0
Vydrica

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Ďalšia ťažba dreva?! Bratislavčania sú v poslednom čase veľmi citliví na akúkoľvek ťažbu v lesoch v okolí hlavného mesta, najmä po tom, čo ju primátor Matúš Vallo sľúbil obmedziť. Do redakcie sme dostali viacero anonymom, ktoré nás upozorňovali na ťažbu v okolí Peknej cesty smerom na Biely Kríž. Zisťovali sme, čo sa v okolí deje.

Lesy, kde momentálne prebieha ťažba, patria podľa našich zistení štátnym lesom. „V lokalite Vydrica pri Bratislave prebieha riadne ohlásené spracovanie podkôrnikovej kalamity. Celkovo je potrebné vyťažiť 350m³ dreva, ktoré sú napadnuté podkôrnikovým hmyzom. 200m³ už bolo vyťažených, ostáva vyťažiť 150m³. Práce budú prebiehať do konca augusta," napísali nám zo štátnych Lesov SR.  Ide teda o inú firmu, ako sú Mestské lesy v Bratislave, ktoré sa od tejto ťažby dištancovali. 

Podľa ich vyjadrení, ostránenie stromov, ktoré boli napadnuté podkôrnikovým hmyzom, je veľmi dôležité. Argumentujú, že ak by ich neodstránili, z napadnutých stromov by vylietali nové generácie hmyzu na ďalšie zdravé stromy. „Včasným spracovaním zachránime zdravé stromy.  Takýto postup je upravený v Zákone o lesoch,“ vysvetľujú štátne lesy.

Na riešenie problematiky ďalšieho postupu v  tzv. bratislavských lesoch bola podľa nich zriadená pracovná skupina. Jej členmi sú zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, štátneho podniku LESY Slovenskej republiky, mesta Bratislava, Mestských lesov Bratislava, Bratislavského samosprávneho kraja, OZ Naše Karpaty. 

„Na poslednom stretnutí pracovnej skupiny, ktoré sa konalo v máji tohto roku, sme ostatných členov informovali, že nebudeme realizovať úmyselnú ťažbu (ťažba za účelom hospodárskeho využitia lesa) v lokalitách, ktoré sú pre rozvoj turizmu pre Bratislavčanov  dôležité – na Devínskej Kobyle a Vydrici. Zároveň sme oznámili, že tam, kde to bude nevyhnutné, budeme realizovať tzv. náhodnú ťažbu – napr., z dôvodu veternej, alebo podkôrnikovej kalamity,“ vysvetlili vo svojom stanovisku štátne Lesy SR. 

(lb) 

Páčil sa vám článok?