Šafárenie v Mestských lesoch v Bratislave? Riaditeľ reaguje na kritiku

16.8.2019
0
Toalety na Kamzíku

Zdroj: Mestské lesy

Páčil sa vám článok?

Dochádza v bratislavských mestských lesoch pod novým vedením k rozhadzovaniu peňazí? Do redakcií i komunálnym politikom prišiel mail podpísaný "Janom Novakom", ktorý hovorí o "nehoráznom plytvaní peniazmi." Na zverejnené čísla sa rozhodol zareagovať priamo riaditeľ organizácie Mestské lesy v Bratislave Matej Dobšovič.

"Keďže sa zaujímam ako kontrolór v našej firme o rôzne oblasti, špeciálne o oblasť telekomunikácií, pozrel som si námatkovo faktúry za organizáciu Mestské lesy. Zarazilo ma strašné plytvanie peniazmi za mobilné telefóny. Posielam prehľad súčasných faktúr, kde sú nehorázne vysoké paušály na súčasné pomery," uvádza sa v maili Jána Nováka, pričom k textu priložil aj sumy jednotlivých faktúr za mobily. Ide o štrnásť faktúr od mobilného operátora, pričom dve najdrahšie sú v sume 60 eur. Najlacnejšia začína pri sume 20 eur.  

Na tieto čísla však zareagoval riaditeľ organizácie Matej Dobšovič. "V oblasti telekomunikačných služieb došlo v ostatnom období ku konsolidácii všetkých telefónov pod jedného operátora (Orange). Súčasťou konsolidácie bol aj nákup piatich nových telefónov a piatich nových paušálov pre našich terénnych zamestnancov, ktorí doposiaľ používali svoje súkromné telefóny. Sumy uvádzané v emaili od p. Nováka sa javia vysoké, pretože pri presune paušálov napr. z operátora O2 na Orange sa v jednom mesiaci platili až tri mesačné paušály. Dôvod je ten, že v O2 sa platí retrospektívne, kým v Orange preddavkovo, a pri nábehu nového čísla sa platí za 2 mesiace. V praxi to znamená, že v minulom mesiaci sme zaplatili naraz za obdobie máj-jún v O2 a zároveň jún-júl-august v Orange. Ako som spomínal vyššie, cieľom tejto konsolidácie bolo finančné prostriedky šetriť, preto si dovolím uviesť krátke porovnanie nákladov," argumentuje Dobšovič s tým, že za celý rok 2018 sa za telefóny zaplatilo 4557 eur a za január až august 2019 to bolo 2968 eur, v prepočte na 12 mesiacov to teda vychádza cca 4452. "Chcel by som zdôrazniť, že v roku 2018 sa jednalo o 11 paušálov, kým v roku 2019 o 17 paušálov plus tri nízke paušály využívané vo fotopasciach a tiež boli nakúpené nové telefóny, napriek tomu je celková odhadovaná cena nákladov nižšia. Potreba telefónov pre našich terénnych zamestnancov pri území o rozlohe 3200 ha je zjavná," argumentuje riaditeľ.

Telefóny však nie sú to jediné, čo "Ján Novák" kritizoval. Iba nedávno totiž otvorili nové verejné WC  na Kamzíku (na fotografii). Napriek tomu sa v účtovníctve mestských lesov nachádzajú tri faktúry (dve v máji a jedna v júni), každá na sumu 59,14 eura. A ako účel platby je uvedené: "Hygienické potreby - verejné WC na Kamzíku". V tomto období však boli WC ešte zatvorené. "V oblasti hygienických potrieb evidujeme zmluvu na dodávku hygienických potrieb od firmy CWS. Táto zmluva bola podpísaná ešte bývalým vedením organizácie a nebol dôvod ju meniť," vysvetľuje Dobšovič s tým, že obsahom zmluvy sú hygienické potreby (tekuté mydlo 6 x 0,5lsáčky do košov 75 ks8 roliek papiera MIDI6 roliek papiera M) v celkovej cene 59,14 eura a čistenie rohoží v cene 10,38 eura. "Tieto hygienické potreby aj čistenie rohoží sa netýka len novootvorených toaliet na Kamzíku, ale tiež verejných toaliet na Partizánskej lúke a tiež samotnej budovy sídla Mestských lesov. Je pravdou, že sa nám do otvorenia verejných toaliet na Kamzíku vytvorila zásoba týchto potrieb, ktorú máme uloženú v sklade v našej budove a postupne ňou vykrývame stúpajúcu spotrebu týchto prostriedkov na Kamzíku a tiež sezónnu vyššiu spotrebu na Partizánskej lúke. Neexistuje dôvod na rušenie tejto zmluvy, na konci sezóny uvidíme, či zmluvu upravíme a dodávky znížime, a to podľa reálneho využitia vo všetkých spomenutých objektoch," dodáva riaditeľ.

Ján Novák si všimol aj júlovú  faktúru na 170 eur za energie, taktiež ide o ešte zatvorené verejné WC na Kamzíku. "Tieto platby sú zálohové, vo výške 170 eur mesačne. Treba však pripomenúť, že napriek tomu že toalety boli zatvorené, museli sme ich kvôli vodovodným rozvodom udržovať temperované počas zimy. Preto mali tieto zálohové platby svoj význam a boli už vypočítané dodávateľom energie podľa spotreby po dokončení budovy v minulom roku, kde sme mali nedoplatok. Len pripomínam, že budova bola vybudovaná s elektrickým podlahovým vykurovaním," vysvetľuje Dobšovič.

Ďalším problémom, na ktorý email J. Nováka upozorňuje, je vybudovanie nového poľovníckeho posedu za 810 eur. "Namiesto toho, aby sa nechutné vraždenie zvierat v lesoparku zastavilo, tak stavajú luxusné posedy s terasami na objednávku vybranej skupiny poľovníkov za peniaze nás – Bratislavčanov," uvádza sa v maili.

I na tento fakt riaditeľ Mestkých lesov v Bratislave zareagoval. "Poľovnícky posed, ktorý bol spomínaný, bol vybudovaný ako náhrada existujúceho posedu, ktorý bol po 30 rokoch v havarijnom stave. Preto bol nahradený úplne novým posedom. Ide o uzatvorený posed s verandou, cena sa pri porovnaní s ponukami na internete javí ako primeraná."

 (ms)

 

Páčil sa vám článok?