Začína sa týždeň aktivít LGBT komunity, ktorý vyvrcholí sobotným sprievodom cez mesto

15.7.2019

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Deviaty ročník tradičného festivalu Dúhový PRIDE Bratislava sa uskutoční 20. júla 2019 od 15:00 na Hviezdoslavovom námestí. Tento rok organizátori vyzvú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.

PRIDE je podujatie nadväzujúce na podobné sprievody vo svete, ktoré upozorňujú, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. V tomto roku sa organizátori rozhodli zverejniť výzvu slovenskej politickej reprezentácii, pre ktorú budú hľadať podporu od ľudí. Znie nasledovne: "Od ostatného PRIDE-u prebehli troje voľby a o pár mesiacov nás čakajú ďalšie. Namiesto hľadania a presadzovania riešení problémov, ktoré trápia všetkých ľudí na Slovensku, však politická reprezentácia zneužíva tému práv LGBT ľudí ako nástroj politického boja a rozdeľovania spoločnosti.Vytvorenie všeobecného právneho rámca, ktorý umožní uplatniť základné práva aj ľuďom tvoriacim rozmanité typy rodín, by nemalo závisieť od osobného názoru, presvedčenia, liberálneho či konzervatívneho zmýšľania politika, ktorý má oprávnenie navrhovať a prijímať zákony." 

Vo výzve Robte politiku pre ľudí a nie pre boj! predstavitelia LGBT komunity žiadajú od politickej reprezentácie dve veci:
1. aby sa v predvolebných kampaniach zdržala akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárala z LGBT ľudí na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovala verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku;
2. aby pre páry rovnakého pohlavia zákonom ustanovila podmienky na štátom uznané uzavretie ich rodinného spolužitia a formu obradu pred orgánom štátu, ktorým ho štát akceptuje.

Týždeň sprievodných podujatí začína dnes, teda v pondelok 15. júla talkshow Hlasy PRIDE, v ktorej moderátor Fedor Blaščák privíta zaujímavých hostí z LGBT komunity a počas týždňa si ich partnerské organizácie pripravili pestrú zmes podujatí: diskusie, živé knižnice, divadlo, workshopy, filmy, tanec a prednesy.

Zdroj: ms

​Vyvrcholením programu bude 20. júla festival na Hviezdoslavovom námestí a sprievod mestom. Podujatie bude moderovať Peter Šarkan Novák a od 15:00 vystúpia so svojimi prejavmi hostia festivalu, medzi ktorými nebude chýbať verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová a primátor Bratislavy Matúš Vallo. Počas bohatého kultúrneho programu trvajúceho až do 20:00 vystúpia Bad Karma Boy, Funkiez, Modré hory, Chalani z chatrče, Erik Žigmund - ERØ, Teri Čikoš a Matia/B-complex. Na námestí budú stánky rôznych mimovládnych organizácií: Iniciatíva Inakosť, Amnesty International Slovakia, PRIDE Košice, Odyseus, Bratislava bez náckov. V časti námestia budú aj detské dielničky s animátorkou, maľovaním na tvár a henou. Aj tento rok organizátori spolupracujú s Domom svetla Slovensko, ktorý bude na námestí realizovať testovanie a poradenstvo o HIV a hepatitíde. Reagujú tak na nedostatočnú prevenciu týchto ochorení na školách a fakt, že takéto festivaly sú väčšinou navštevované mladými ľuďmi (nielen z LGBT komunity).

Tento rok sa projekt musel zaobísť bez finančnej podpory od ministerstva kultúry, ale ušla sa mu finančná podpora od Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie, individuálnej dotácii Bratislavského samosprávneho kraja, Grantového programu hlavného mesta SR Bratislavy Ars Bratislavensis, veľvyslanectva Kanady a prispeli naň aj súkromní sponzori. Do ulíc sa chystajú aj aktivisti združení v iniciatíve Hrdí na rodinu, ktorý sa v sobotu 20. júla o 14:30 hod stretnú pri Katedrále sv. Martina na Rudnayovom námestí a odtiaľ sa vydajú na pochod.

(ars)

Páčil sa vám článok?