FOTO: Na Bratislavskom hrade sa začala výstava historického nábytku

29.6.2019

Zdroj: SNM - HM

Páčil sa vám článok?

Historické múzeum pozýva verejnosť na výstavu, ktorá odhaľuje procesy a cestu zbierkového predmetu v múzeu, kým sa môže prezentovať ako exponát. Na Bratislavskom hrade si budete môcť pozrieť slohový i ľudový nábytok, ktorý prešiel revitalizáciou a následne aj digitalizáciou.

V rokoch 2016 – 2018 vynaložilo múzeum nemalé finančné prostriedky na obnovenie a ošetrenie 58 kusov nábytku, ktoré reštauroval Pamiatkový úrad SR — Oblastný reštaurátorský ateliér Levoča. Koncepcia výstavy prezentuje nábytok rozdelený do skupín podľa témy predstavujúcej základné odborné múzejné činnosti so zbierkovými predmetmi. Proces reštaurovania približujú digitálne technológie, reštaurátorská dokumentácia a bohatý obrazový materiál. Úvod výstavy oživuje dielo Mareka Kvetena ECHO, v ktorom výtvarník pretvoril pôvodné ľudové truhlice do svetelno-zvukovej inštalácie.

Zdroj: SNM - HM

​Medzi základné úlohy múzejných inštitúcií patrí ochrana a starostlivosť o zbierkový fond. Je to činnosť, ktorá zvyčajne zostáva pred očami verejnosti skrytá.  „Verejnosť vníma prácu múzejníkov najmä cez prezentačnú činnosť formou výstav a expozícií alebo kurátorských sprievodov“, vysvetľuje kurátorka Alena Piatrová.

Zdroj: SNM - HM

​„Teraz chceme návštevníkom priblížiť na príklade nábytku, akými procesmi musí zbierkový predmet prejsť, aby mohol byť vystavený,“ podotýka kurátorka Jasna Gaburová.

Zdroj: SNM - HM

Zdroj: SNM - HM

​Komentovaná prehliadka výstavy s kurátorkami Alenou Piatrovou a Jasnou Gaburovou sa uskutoční v stredu 3. 7. o 17:00 na Bratislavskom hrade. Viac informácií nájdete na www.snm.sk/hm. Výstava potrvá od 28. júna do 29. septembra 2019 a koná sa v priestoroch SNM Historického múzeum na 2. poschodí Bratislavského hradu.

Zdroj: SNM - HM

​(ts)

Páčil sa vám článok?