Môj európsky príbeh

19.5.2019

Zdroj: archív: V.J.

Páčil sa vám článok?

Volám sa Veronika Jankovičová a pochádzam z Bratislavy. Som Slovenka a zároveň hrdá Európanka. Vyštudovala som žurnalistiku a politológiu na Univerzite Komenského v Bratislave a Európske štúdia v škótskom Edinburgu a desať rokov som pracovala v Európskom parlamente. V súčasnosti venujem veľa času najmä dobrovoľníckym a aktivistickým činnostiam.

Nedávno sme oslávili 15.výročie od nášho vstupu do EÚ. Je to zároveň aj moje osobné výročie. V marci bolo presne 15 rokov, kedy som prišla na stáž do Európskej komisie do Bruselu, do oddelenia pre televíziu - pokrývali sme summity Európskej Rady, ale aj tlačové konferencie eurokomisárov.

Som vďačná mnohým inšpiratívnym ľuďom, ktorí ma na tejto ceste sprevádzali a sprevádzajú. Jedným z nich je bývalý europoslanec Peter Šťastný, pre ktorého som pracovala v Európskom parlamente. Pre mnohých ľudí je najmä výnimočným hokejistom. Bol však aj skvelý europoslanec a veľmi inšpiratívny človek, ktorý po celý život bojoval proti nečestnému správaniu tých, ktorí na generácie devastujú našu spoločnosť.

Zdroj: archív V.J.
Mojim veľkým vzorom je aj bývalý europoslanec Peter Šťastný, pre ktorého som v europarlamente pracovala a ktorý po celý život bojoval proti nečestnému správaniu ľudí, ktorí devastujú našu spoločnosť.

Po skončení práce v Európskom parlamente som vytvorila občianske združenie Babrubylon, cez ktoré organizujem tretí rok návštevnícke skupiny v európskych inštitúciách pre študentov zo Slovenska, len teraz, pred európskymi voľbami, som organizovala dve takéto skupiny. Ďalšie moje dobrovoľnícke aktivity sú súčasťou iniciatívy Za slušné Slovensko, organizovala som protesty pre slovenskú komunitu v Bruseli po vlaňajšej tragédii. Dostalo sa mi veľkej cti, keď nám spolu s ďalšími aktivistami ZSS bolo vlani v novembri udelená špeciálna cena Bielej vrany – pierko, na ktoré som veľmi hrdá.

Zdroj: archív V.J.
Špeciálne ocenenie pre ZSS aktivistov od Bielej vrany-pierko mi udelili vlani 17.novembra za organizovanie protestov v Bruseli.

Bol to europoslanec Ivan Štefanec, kto ma oslovil s ponukou kandidovať v európskych voľbách. A nesmierne si to cením. Pozná moju prácu, lebo sme úzko spolupracovali najmä vlani po vražde Jána Kuciaka. Je to jeden z najaktívnejších slovenských europoslancov a obzvlášť po spomínanej tragédii urobil najviac preto, aby pomohol upozorniť na korupčné škandály, spreneverovanie európskych fondov a nedržiavanie právneho štátu v našej krajine.

Zdroj: archív
​​​Ivan Štefanec  ma oslovil s ponukou kandidovať v európskych voľbách. A nesmierne si to cením.

Nové tváre v politike so svojim vlastným príbehom a skúsenosťami

Veľa sa hovorí o nových tvárach v politike. Ale entuziazmus nestačí. Robiť rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú chod celej Európy, vyžaduje viac. Vyžaduje životný príbeh a skúsenosti. Je dôležité poznať prostredie a vedieť mu vďaka tomu odolávať. Robiť zodpovednú politiku pre občanov je ďaleko náročnejšie ako napísať blog alebo status na sociálnej sieti. Vyžaduje to schopnosť a ochotu robiť aj náročné rozhodnutia. Verím, že ja takýto príbeh mám. A tiež aj skúsenosti. Pracovala som v Európskom parlamente, v najväčšej politickej frakcii Európska ľudová strana. Dôverne poznám túto európsku inštitúciu, ktorá je ako jediná priamo volená občanmi členských štátov a má teda najsilnejší mandát. Viem, ako sa navrhujú a prijímajú legislatívne akty, aké procedúry v ňom prebiehajú, ako sa tvoria politické frakcie či skupiny, ako sa po voľbách formujú výbory, viem, ako funguje legislatívna práca vo výboroch a práca v delegáciach, čo je to Konferencia predsedov, kto sú kvestori, aké právomoci má Európsky parlament alebo aj to, čo znamená tzv. soft power.

Verím v Európu a verím v silu spolupráce

Čelíme veľkým výzvam, ktoré neustojíme osamote, a preto potrebujeme partnerov a rozumnú mieru spolupráce v oblastiach, kde je to potrebné: spoločná mena, rozpočet, zahraničný obchod, boj proti klimatickým zmenám či proti dezinformáciám, spolupráca v oblasti vedy a výskumu. Mali by sme tiež diskutovať o spoločnej obrane a ochrane vonkajších hraníc či spoločenských zmenách, ktoré prináša digitalizácia, robotika a umelá inteligencia.

Som presvedčená, že zdravá a prospešná spolupráca v rámci EÚ by mala ísť ruka v ruke so zachovaním vlastnej identity, zvykov a jedinečnosti. Nemala by byť o prijímaní paušálnych zákonov či kvót. Je dôležité rešpektovať národné špecifiká členských krajín, chrániť domáce produkty, ochraňovať životné prostredie, lesy, zvieratá a rastliny, podporovať lokálnych mladých začínajúcich podnikateľov, vytvárať pre nich podmienky a stimuly, vzdelávať ich, podporovať vlastné poľnohospodárstvo, kultúru, vzdelávanie, starať sa dôstojne o starších občanov a rozvíjať zaostalé regióny, pretože na Slovensku máme paradoxnú situáciu – máme jeden veľmi bohatý región a tri naopak veľmi chudobné, ktorým môžeme efektívne a dlhodobo pomôcť zo zdrojov európskych fondov, smutné však je, že doteraz sa tak nestalo, práve naopak rozdiely sa ešte viac prehĺbili.

Toto všetko sa dá efektívne ovplyvňovať z Európskeho parlamentu, záleží na tom, ako poslanec naloží so svojim mandátom. Ľudia často tvrdia, že Slovensko aj tak v Európskom parlamente veľa nezmôže, veď má len 14 poslancov. Nie je to pravda. Práca v Európskom parlamente je založená na spolupráci medzi poslancami z jednotlivých politických frakcií, teda nejde o „klasické delenie“ na koaličných a opozičných poslancov ako v národných parlamentoch. Europoslanci práve naopak vyhľadávajú spoluprácu na získanie podpory pre svoje správy o legislatívnych aktoch vrámci a aj naprieč politických skupín. A preto príslušenstvo vo veľkej frakcii, ako napríklad v EPP alias ľudovci, kde má KDH ako jediná slovenská politická strana svoje zastúpenie, je veľmi osožné a vplyvné, pretože slovenský europoslanec v EPP dokáže pomerne ľahko získať podporu od svojich kolegov ľudovcov z iných krajín a následne, keď sa vytvorí pomerne silná koalícia podporovateľov spomedzi ľudovcov, ľahšie sa získa podpora aj od europoslancov z ďalších politických strán. Takáto forma spolupráce dáva vyniknúť europoslancom aj z menších krajín, naozaj záleží od iniciatívy jednotlivého europoslanca.

Telemost Bratislava - Brusel

Žijem striedavo v Bratislave a Bruseli, a „využívam“ tak jednu zo základných slobôd EÚ – slobodu pohybu osôb. Obe mestá mám veľmi rada, ale Bratislava má v mojom srdci špeciálne miesto. Je úžasné vidieť ako sa z Bratislavy stáva moderná metropola, no zároveň je veľa oblastí, kde ešte musíme zapracovať. To, že sme celé desaťročia nedokázali postaviť novú modernú nemocnicu, alebo zúfalý pohľad na hlavnú stanicu, nie je dobrou vizitkou. Keď som však v Bruseli, chýba mi tam slovenská pohostinnosť a náš zmysel pre humor, a aj kvalita a dynamika služieb, čo je u nás prekvapivo omnoho lepšie, na vyššej úrovni. U nás mi zase chýba tolerancia voči iným rasám či entnikám ako to vidíme u belgického futbalového mužstva.

V európskych voľbách kandidujem prvýkrát a verím, že budem dobrou europoslankyňou. Verím, že vás dokážem presvedčiť, že Slovensko aj vás budem zastupovať zodpovedne, slušne a transparentne.

Veronika Jankovičová

web: verojankovicova.eu

Facebook: facebook.com/vjankovicova

Zdroj: archív
Silné Slovensko v EÚ, 25.máj ideme k voľbám

Objednávateľ: KDH, Šafárikovo nám. 4, 811 02 Bratislava, IČO: 00586846 / Dodávateľ: NIVEL PLUS s.r.o., Ivanská cesta 2D, 821 04 Bratislava, IČO: 35712058

Páčil sa vám článok?