Bratislava ako skutočne európske hlavné mesto

14.5.2019

Zdroj: © Peter LAUGAR Skalník

Páčil sa vám článok?

(pr) Bratislava a jej okolie je kľúčovým regiónom v rámci Slovenska a podľa Eurobarometra sa vyznačuje aj viacerými top európskymi parametrami v porovnaní s oveľa významnejšími hlavnými mestami v rámci krajín Európskej únie. V tomto smere je však možné urobiť oveľa viac.

Bratislava a eurofondy

Obyvatelia Bratislavy a okolia si niekedy neuvedomujú, aký prínos mal vstup Slovenska do Európskej únie. Dodnes naše mesto čerpá z rôznych grantových a rozvojových programov. Časť podpory pre naše mesto ide aj cez štrukturálne a investičné fondy. Eurofondy sú významnou formou pomoci z EÚ z hľadiska rozpočtu mesta. Z týchto peňazí sa napríklad v Bratislave realizovali viaceré dopravné projekty. Modernizovala sa celá električková doprava a určitá časť fondov išla aj na autobusové či trolejbusové projekty.

Zdroj: © Dáša Šimeková

Tomáš Dentico, kandidát do Európskeho parlamentu.

Európska únia v poslednom období prijala rozhodnutia, ktoré majú zvýšiť kompetencie pri rozdeľovaní prostriedkov medzi menej rozvinuté a viac rozvinuté regióny. Pre Bratislavu to znamená ešte viacej peňazí v najbližšom horizonte rokov v rámci programového obdobia po roku 2020. Avšak problémom spravodlivého a účelného čerpania je vo väčšine prípadov nekompetentnosť a korupčné správanie pri distribúcii prostriedkov z fondov.

Zanikne Európska únia? Sú ľudia fašisti od kolísky? Vieme sa sami ubrániť Facebooku? Pozrite si rozhovor Tomáša Dentica s Michalom Liptajom a zistite, aké knihy ich inšpirujú a aký je ich pohľad na tieto a aj ďalšie otázky.

Komunálna a európska politika sú prepojené

Ako novozvolený poslanec mestskej časti Staré mesto v Bratislave mám záujem intenzívnejšie sa podieľať na formovaní kvalitnejšieho a transparentnejšieho verejného života na komunálnej úrovni a prioritne riešiť problémy obyvateľov mesta Bratislavy. Som rozhorčený zo súčasného vývoja a z nespočetných politických a korupčných káuz traumatizujúcich našich obyvateľov a našu spoločnosť.

Zároveň preto kandidujem za poslanca do Európskeho parlamentu, aby som pomohol nášmu mestu zaradiť sa k ešte silnejším a významnejším regionálnym hráčom, a aby každý cent z eurofondov bol využitý účelne a v prospech mesta a jeho obyvyteľov.

Ak aj vy chcete, aby Bratislava patrila k špičke v EÚ a predstavovala skutočné európske hlavné mesto, budem rád, ak mi dáte svoju dôveru a na kandidátke č. 29 zakrúžkujete č. 9 pred mojím menom. Ďakujem.

Pre viac otázok som vám k dispozícii na tomas.dentico.official@gmail.com alebo sa spojme cez môj FB profil @TomasDenticoOfficial.

Autor: Tomáš Dentico 


O autorovi: Tomáš Dentico vyštudoval Právnickú fakultu UK, kde následne absolvoval postgraduálne štúdium diplomacie. Právo Európskej únie je súčasťou jeho praxe, je partnerom advokátskej kancelárie s medzinárodnou pôsobnosťou. Počas svojej profesionálnej kariéry pracoval aj v advokátskej kancelárii v Bruseli.
Do politiky aktívne vstúpil na jar roku 2018 ako zakladajúci člen strany SPOLU - Občianska demokracia. Ako súčasť novej vlny politikov bol za Team Vallo zvolený za poslanca Miestneho zastupiteľstva Bratislava – Staré Mesto, až 1 277 staromešťanov mu dalo svoju dôveru.
Vo svojej agende sa venuje témam spravodlivosti a právneho štátu, zdieľanej ekonomiky a regionálneho rozvoja.

Objednávateľ: SPOLU - občianska demokracia, Koperníkova 47, 821 07 Bratislava, IČO: 51313901 / Dodávateľ: Dodávateľ: Peter LAUGAR s.r.o., Na Štyridsiatku 4, 811 06 Bratislava, IČO: 44415982

Páčil sa vám článok?