Páni, viete, ako sa správne obliecť na pohovor?

14.5.2019

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Otázka, ako úspešne absolvovať pohovor, v určitom okamihu života znepokojuje každého jedného z nás. Samozrejme, vaše vedomosti a zručnosti v tejto veci hrajú dôležitú úlohu, ale nie vždy sú rozhodujúce. Počas pohovoru je dôležité urobiť správny dojem behom niekoľkých minút, v čom vám veľmi dobre pomôže aj oblečenie.

Ak si nedáte pozor na niektoré z nasledujúcich vecí, nevhodne zvolené oblečenie vás môže v okamihu a bez jedného slova zaradiť do kategórie nevyhovujúcich uchádzačov.

Všeobecné odporúčania

Aj keď si to možno nemyslíte a spoliehate sa na titul, vedomosti a vodičské oprávnenie získané v dobrej autoškole, zamestnávateľ sa pozerá aj na to, ako vyzeráte, hodnotí váš účes, telo, oblečenie, doplnky, chôdzu, gestá, čo sú všetko veci, ktoré vytvárajú prvý dojem. Čo to pre vás znamená?

Najlepšia možnosť je pánsky oblek

Ak chcete prevziať zodpovednú pozíciu, potom musíte vyzerať primerane podmienkam: striktne, ale elegantne. Najlepšia možnosť je klasický pánsky oblek. Ten vám zaistí seriózny vzhľad a zamestnávateľom budete pozitívne vnímaný.

Modré, tmavo šedé a čierne obleky vyzerajú najlepšie. V obleku by mali byť sako a nohavice rovnakej farby. Bavlnené tkaniny, vlna, matný hodváb a kašmír sú najlepšie voľby aj čo sa doplnkov týka. Tu by vám nemali chýbať ani topánky v čiernej alebo tmavohnedej farbe a samozrejme kvalitný pánsky kožený opasok. Príliš ale neexperimentujte a snažte sa mať všetko čisté a upravené.

Niečo menej formálne

Niektoré profesie, ako napríklad počítačoví programátori a pod. sú zvyknutí na bežný štýl oblečenia. Ale aj tí by mali počas rozhovoru vyzerať pôsobivejšie a viac reprezentatívne. A ak to pravidlá povoľujú, po prijatí do zamestnania sa bude môcť vrátiť k obvyklému profesionálnemu štýlu oblečenia.

Niektoré štýly oblečenia sú pri rozhovore ale úplne neprijateľné. napríklad romantický, športový a príliš  extravagantný štýl. Ak sa chystáte na pohovor, neobliekajte sa do jasných a výrazných farieb. Nepoužívajte výrazné vône ani strihy oblečenia, ktoré toho odhaľujú viac, než je nutné.

Dobrý účes, čisté, krásne vlasy a moderné hodinky Festina len zvýšia vaše šance. Aj to môže hovoriť o vašej presnosti, ktorá je pre zamestnanca cennou kvalitou.

Veď odborníci, ktorí vedú s vami rozhovor, sú zvyknutí si všimnúť každú jednu maličkosť, takže by ste nad tým všetkým mali prevziať plnú zodpovednosť. A ako na to už predsa viete!

Páčil sa vám článok?