FOTO: Na DOD v SHMÚ sa mohli návštevníci prejsť aj po meteorologickej záhradke

23.3.2019

Zdroj: FB SHMÚ

Páčil sa vám článok?

Na Dni otvorených dverí Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v jeho sídle na bratislavskej Kolibe sa návštevníci mohli napríklad prejsť po meteorologickej záhradke, alebo si vypočuť prednášku o tornáde na východnom Slovensku. Pre deti boli pripravené kreatívne dielne aj vedomostné úlohy.

"Tento rok nám vyšlo veľmi pekné počasie a vyzerá to tak, že aj to prilákalo množstvo našich návštevníkov. Som rád, že každoročne privítame naozaj veľké množstvo ľudí — mladších aj starších, ktorí môžu vidieť, čo sa na tom SHMÚ robí," povedal pre TASR generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

Zdroj: FB SHMÚ

​Podľa jeho slov väčšinou návštevníkov najviac zaujíma predpoveď počasia. "Máme sprístupnenú predpovednú sálu, kde môžu návštevníci vidieť, ako sa pripravujú predpovede počasia a výstrahy na nebezpečné poveternostné alebo hydrologické javy," priblížil. Veľkému záujmu sa teší aj pozorovacia plocha, ktorej meteorológovia familiárne hovoria meteorologická záhradka. Sú v nej umiestnené rôzne prístroje, hneď vedľa zas stojí monitorovacia stanica kvality ovzdušia.

Zdroj: FB SHMÚ

​Návštevníci si tiež mohli pozrieť výstavu fotografií Voda v našej prírode, alebo zistiť, ako meteorológovia vedia, že budú povodne. Témami prednášok boli aj smogové situácie alebo klimatické modely. Pre deti bola pripravená špeciálna súťaž, v ktorej za splnenie úloh získavali pečiatky. "Veľmi sa mi tu páči, lebo sme zbierali pekné pečiatky. Aj sme fúkali do takých vrtuliek," opísala jedna z malých návštevníčok.

Zdroj: FB SHMÚ

V sobotu boli pre verejnosť otvorené aj meteorologické stanice Dudince, Hurbanovo, Lomnický štít, Liesek, Štrbské pleso, Telgárt, Tisinec a Trebišov - Milhostov, aj letiská Lučenec - Boľkovce, Kamenica nad Cirochou, Nitra - Janíkovce a Prievidza. Deň predtým zas mali návštevníci možnosť pozrieť si regionálne pracoviská v Banskej Bystrici, Košiciach a Žiline, ako aj Aerologické a radiačné centrum Poprad - Gánovce.

Zdroj: FB SHMÚ

(TASR)

Páčil sa vám článok?