SAVinci je novodobá značka pre informácie

6.2.2019

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Osobný kontakt v podnetnom dialógu je to, čo ľuďom do Bratislavy opäť priniesol cyklus prednášok pre zVEDAvých vo Westende, ktorý svojou polohou definuje miesto pre vytváranie aktívnej vedecko-laickej komunity s cieľom zdieľať najnovšie vedecké poznatky s verejnosťou na pravidelnej báze, a zároveň popularizovať kvalitnú slovenskú vedu a jej nositeľov.

Informácie sú už tisícročia najžiadanejšou komoditou na svetovom trhu. V súčasnosti hľadáme a získavame informácie predovšetkým z online sveta a prácne overujeme ich pôvod a relevantnosť. A medzitým sa v priestoroch Slovenskej akadémie vied, ktorá sídli vo Westend biznis zóne, dejú zázraky, ktoré často obsadia titulné strany prestížneho National Geographic, a u nás sa o nich dozvieme, len ak ich aktívne vyhľadávame. Intelektuálny potenciál na Slovensku je nesporný a cieľom projektu SAVinci je tento potenciál využiť nielen na bádanie, ale aj na odovzdávanie nových informácií širokej verejnosti. Najčerstvejšie a často ešte nepublikované informácie z rôznych oblastí budú prezentovať vedecké kapacity naprieč všetkými vednými odbormi.

Zdroj: JTRE

​​Prvú prednášku, ktorá mala odštartovať celý úspešný ročník, zverili usporiadatelia doslovne do rúk mladého vedca z oblasti teoretickej fyziky Mgr. Daniela Nagaja, PhD. Daniel nie je iba vedecký pracovník, ale aj fotograf, dizajnér a dokonca dirigent, takže pod jeho taktovkou sa účastníci ponárali čoraz hlbšie do tajov fyziky a kvantových počítačov. Prednáška bola nielen veľmi dynamická, ale skutočne vynikajúco spracovaná. Potvrdili sa tak jeho vlastné slová, že veľmi rád rozpráva druhým o tom, čo ho vo fyzike, matematike a informatike baví. Napriek zložitosti procesov vysvetlil problematiku názorne a primerane laickej verejnosti, takže v živej diskusii už ľudia s vedcom rozoberali konkrétne možnosti budúcich výpočtov a kládli „kvantá“ zvedavých otázok. Ako však skonštatoval doktor Nagaj, základnou otázkou však stále zostáva, čo nám príroda naozaj dovolí vypočítať a do akých sfér nám vďaka kvantovým počítačom dovolí nahliadnuť. „Mám fyziku naozaj rád, rád ju skúmam a rád o nej prednášam, aj preto som sa bez zaváhania zapojil do projektu SAVinci“, povedal zanietený vedec, ktorý si svojim bezprostredným prístupom a mávaním rukami pri vysvetľovaní zložitých vzťahov vo fyzike získal kompletne celé publikum v lobby budovy najnovšej generácie Westend Gate.  Tá svojou polohou definuje miesto pre vytváranie aktívnej vedecko-laickej komunity s cieľom zdieľať najnovšie vedecké poznatky s verejnosťou na pravidelnej báze, a zároveň popularizovať kvalitnú slovenskú vedu a jej nositeľov.

Zdroj: JTRE

​​„Sme radi, že sme mohli participovať na tomto jedinečnom projekte najväčšej slovenskej vedeckej inštitúcie, a ako dobrý sused podporiť popularizáciu vedy v Bratislave", zhodnotila úspešné uvedenie SAVinci do života Westend biznis zóny hovorkyňa JTRE Daniela Stričková. Organizátori veria, že aj vďaka týmto prednáškam sa k verejnosti dostanú informácie o chodiacich stromoch či svetielkujúcich šváboch priamo od ich slovenských objaviteľov.

(npr)

Páčil sa vám článok?