Zvieratko ako vianočný darček? Áno či nie?

24.12.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Mnohé deti si na Vianoce želajú domáce zvieratko, a to najmä psíka. Pred týmto krokom by sa však mali rodičia najprv však vážne zamyslieť. Ak sa cítite byť pripravení a rozhodnutí urobiť tento krok, odporúčame adopciu z útulku.

Mať domáce zvieratko so sebou prináša mnohé radosti. Dobre vychované vie byť dobrým spoločníkom človeka. Avšak na druhej strane toto rozhodnutie prináša so sebou aj starosti. V prvom rade si treba rozmyslieť, či budeme mať na domáceho miláčika dostatok času. Mnohé deti majú popri škole veľa krúžkov. Preto si treba zvážiť vaše priority a možno aj obetovať kvôli zvieratku niektoré voľnočasové aktivity. Zvieratko je totiž živá bytosť a tak by sa s ňou malo aj zaobchádzať.

Snáď dnes už nikomu netreba pripomínať typický vianočný scenár v mnohých prípadoch. Pred Vianocami deti prosíkajú rodičov, aby dostali pod stromček psíka. Keď si ho tam skutočne nájdu, prvý týždeň sú celé natešené. Psíka chodia venčiť, starajú sa o neho. Neskôr, keď prázdniny skončia a deti sú naspäť hodené do kolotoča povinností, prestanú mať na zvieratko čas, v horšom prípade stratia o neho aj záujem. Psík ostáva na rodičov. Neskôr sa z radosti stane povinnosť. Nakoniec je považovaný za príťaž či zbytočnú starosť rodiny. Práve tieto prípady potom častokrát končia v útulkoch alebo na ulici ale aj oveľa horšie.

Samozrejme, nemôžeme všetkých hádzať do jedného vreca. Nájdu sa psičkári, ktorí si svoje povinnosti voči psíkovi plnia svedomito a aj radi. Zvieratko by sme si však domov mali doniesť po tom, čo sa na tom všetci zhodneme. Áno, toto je to, čo chceme a budeme sa o neho všetci spoločnými silami aj starať. Určite nie je dobrým nápadom doniesť ho niekomu ako prekvapenie, keď si nie sme istí, že dotyčná osoba s tým súhlasí a je na príchod nového člena rodiny pripravená.

Samozrejme výhodou pre psíka je záhrada, ale ak vám neprekáža chodiť na prechádzky, psík bude šťastný aj v byte. Druhou veľkou výhodou je väčšia rodina. Viac súrodencov si napríklad starostlivosť vie pekne rozdeliť. Navyše psík nebýva celé dni sám keďže každý zo súrodencov má možno iný harmonogram, skoro vždy je niekto doma. Jednoducho viac ľudí, deľba úloh, menej starosti, viac radosti.
Aj keď na druhej strane, mnohí rodičia sa rozhodnú priniesť zvieratko práve z dôvodu, že jedináčikovi chýba spoločnosť. Aj toto nemusí byť zlá voľba.

Preto ak ste týmto vášnivým psičkárom práve vy alebo vaše deti, nenechajte sa odradiť. Ale dobre si to premyslite. Beriete si spoločníka na približne 15 rokov.
Taktiež odporúčame si psíka adoptovať z útulku. Tie sú mnohokrát preplnené psíkmi túžiacimi po teplom domove.

Hroby domácich miláčikov dnes nájdete hocikde. Bude mať Petržalka zvierací cintorín?

Kto má doma psíka, mačku či iné zvieratko, dobre pozná ten pocit, keď nás náš štvornohý miláčik opustí. Svojmu majiteľovi robil spoločnosť zväčšia aj niekoľko rokov a  predstava, že ho odovzdajú veterinárovi, odkiaľ putuje do kafilérie, je pre mnohých neprijateľná. A keďže nie každý má vlastný pozemok, kde by ho mohol pochovať, tak sa nemálo z nich rozhodne svojho „člena rodiny“ pochovať voľne do krajiny a často priamo do chráneného  územia.

​„To, že vianočné živé darčeky končia v útulku, sa za posledné roky v našom útulku neprejavilo. Sloboda zvierat ročne prijme okolo 2500 psov, ale tento počet je proporcionálne rozdelený počas každého mesiaca. Práveže sa nám už po niekoľko rokov stalo, že si rodina dátum adopcie zvolila presne na 24.12., avšak jednalo sa o symbolický nový začiatok pre opustené zvieratko a tieto sa k nám nikdy nevrátili. Zvýšený prílev zvierat zaznamenávame v časoch rodenia mláďat máj- september, alebo skôr po veľkých letných prázdninách, kedy začnú deťom povinnosti a rodina zrazu starostlivosť o zviera nezvláda. Skôr zaznamenávame v posledných rokoch syndróm "predvianočného upratovania", kedy sa rodina rozhodne okrem uprataného bytu "upratať" neželaného člena domácnosti do útulku. Sú to veľmi smutné situácie a jedná sa poväčšine o už dlhodobo osvojeného psíka alebo mačičku. Dôvody sú rôzne, ale poväčšine je to, že majiteľ psíka zomrel, alebo už sa nevládze o neho starať a zvyšok rodiny si túto zodpovednosť na seba nevezme. Stalo sa nám už aj, že babička po ceste do domova dôchodcov nám odovzdala psíka, o ktorého sa jej deti neboli ochotné starať. Sú to veľmi silné a smutné momenty v našej práci. Avšak musíme konštatovať, že zviera ako darček, najmä ak je neočakávaný, nie je vôbec vhodný v akomkoľvek čase. O tom, že má štvornohý nový člen domácnosti prísť do rodiny, musí rozhodnúť celá rodina a nie len úmysel niekoho prekvapiť. Na konci je to vždy o tom, že všetci sa musia v rôznej miere o zviera starať a samozrejme aj ono vie vycítiť, ak je neželané. Preto považujeme celý proces adopcie zvierat za dlhodobejší a určite by nemal byt pod vplyvom vianočnej atmosféry,“ vyjadrila sa pre banoviny.sk predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

(bal)

Páčil sa vám článok?