FOTO: Mesto revitalizuje parky a námestia a vandali ich systematicky ničia...

28.10.2018

Zdroj: FB Bratislava Works

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto dokončilo revitalizáciu parčíka me­dzi ulicami Záhradnícka a Jégeho. Okrem nových trvalkových záhonov boli v parku opravené lavičky a orezané stromy a kry. Začalo sa aj s prácami vo vnútrobloku na Šustekovej v Petržalke, kde budú nové stromy, záhony a lavičky. Paralelne prebiehajú aj práce na Kamennom námestí či Námestí slobody, ale je tu jeden háčik...

Parčík medzi Záhradníckou a Jégeho už zdobia tieňomilné trvalky, akými sú napríklad pachysandra, heuchera, veternica, bergenia, lupina či čistec. Okrem toho hlavné mesto nanovo natrelo a upravilo lavičky či orezalo stromy a kry v blízkom okolí. Parčík bude udržiavaný priebežnou zálievkou záhonov, aby mohli rastliny v budúcom roku rásť a kvitnúť. Začali aj s prácami vo vnútrobloku na Šustekovej ulici v Petržalke, kde vysádzajú nové stromy, je medzi nimi okrasná slivka, magnólia, rakytník či pagaštan. Takisto bude vysádzať okrasné a ovocné kry – orgován, imelovník, bradavec či maliny, černice a ríbezle. A v neposlednom rade ich doplnia trvalky, okrasné trávy a cibuľoviny, a to levanduľa, železník, šalvia, mliečnik, palina či narcisy a cesnaky. Ako informovala facebooková stránka Bratislava Works, mesto plánuje upraviť aj druhý vnútroblok na Šustekovej.

Momentálne tiež pokračujú práce na revitalizácii Námestia slobody. Do samotného ukončenia revitalizácie hlavné mesto vybuduje na námestí záhon zelene so 6 stromami na mieste bývalých schodov, vysadí 20 nových stromov a opraví dlažbu vo vnútornom okruhu fontány. Po ukončení tejto etapy sa začne tretia etapa, ktorou je rekonštrukcia fontány Družba. Pôjde o finančne, technicky a časovo náročnú opravu, ktorá je naplánovaná v priebehu budúceho roka.

Na Námestí slobody sú po novom umiestnené aj informačné tabule, ktoré usmerňujú najmä pohyb psov. Mesto sa rozhodlo pre model západoeurópskych metropol a vyčlenilo pre nich priestor. „Zvyšovať povedomie o neničení verejného majetku chceme aj prostredníctvom symbolickej tabule, ktorá poukazuje na zdevastovaný kôš,“ informoval na svojom profile na sociálnej sieti primátor Ivo Nesrovnal.

Zdroj: Magistrát

„V priebehu septembra minulého roka v rámci prvej etapy revitalizácie Námestia Slobody bol tento kôš osadený na mieste a po necelom roku sa stal terčom vandalov. Prosím, ak budete svedkami ničenia verejného majetku, kontaktujte mestskú políciu.“

(zo, brn)
Foto: Magistrát, FB Bratislava Works, Ivo Nesrovnal pre Bratislavu

Páčil sa vám článok?