Vzácny barokový most v Jarovciach sa dočká záchrany. A to aj vďaka Bratislavským novinám

5.7.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Konečne dobrá správa pre Bratislavu a jednu z jej výnimočných pamiatok! Spustnutému barokovému mostu v chránenom areáli Jarovskej Bažantnice, po ktorom sa prechádzal cisár Jozef II., svitá na lepšie časy, a to aj vďaka Bratislavským novinám.

Po tom, ako sme upozornili, že táto unikátna stavba nepatrí nikomu a hrozí jej zánik, kompetentní sa rozhýbali.

Pred mesiacom sme publikovali reportáž o barokovom moste v Jarovskej Bažantnici, ktorý je už vyše dvoch rokov oplotený s informáciou o plánovanej rekonštrukcii. Celý areál je chráneným územím a od roku 1992 vyhlásenou kultúrnou pamiatkou. Pozemky patria štátnemu podniku Lesy SR. Zaujímalo nás, kedy sa začne s obnovou, keďže most sa pomaly rozpadáva.

Zdroj: BN

Problému sme sa venovali v Bratislavských novinách. 

„Štátny podnik Lesy SR môže svoje finančné prostriedky použiť iba na majetok vo svojom vlastníctve, čo tento pamiatkový objekt nespĺňa. Z nám aktuálne dostupných zdrojov nie je v listinách evidencie katastra nehnuteľností záznam o vlastníctve predmetného mosta ako stavby na pozemku,“ reagoval pred časom štátny podnik. Zistili sme, že most je síce kultúrnou pamiatkou, ale nik ho nemá zapísaný v katastri nehnuteľností. Čiže ako keby ani neexistoval...

Starosta Jaroviec Jozef Uhler sa pritom roky zaujímal a dopytoval štátnych lesov, čo plánujú s historickým mostom v bažantnici robiť. Odpovede sa nikdy nedočkal.

Vzácny barokový most v Jarovciach sa rozpadá, nikomu nepatrí. Čo ďalej s týmto skvostom?

Pred 300 rokmi toto miesto rád navštevoval syn Márie Terézie a neskorší cisár Jozef II. Poľoval na bažanty a inú zver. Jarovská Bažantnica je v súčasnosti chránený areál, ktorý ročne navštívia stovky turistov. Okrem prírody obdivujú aj unikátny barokový most, ktorý sa pred očami návštevníkov rozpadá. Zdá sa, že zastavenia devastácie a očakávanej obnovy sa tak skoro nedočká. Zistili sme prekvapujúci fakt.

„Keby nám Lesy SR darovali pozemok okolo mosta, tak most si majetkovo doriešime. Takto by sme pamiatku získali do vlastníctva. Existujú rôzne eurofondové výzvy na opravu kultúrnych pamiatok a trúfam si povedať, že na toto by sme určite peniaze získali. Je to obrovský skvost na území Bratislavy. Iný taký nie je,“ vyhlásil pred mesiacom pre Bratislavské noviny starosta Jaroviec.

Po publikovaní našej reportáže nastal zvrat. Zo štátneho podniku Lesy SR sa starostovi Jaroviec ozvali, krátko nato prišlo aj k stretnutiu a miestne zastupiteľstvo okamžite zaradilo bod o barokovom moste do svojho programu.

Starosta Jozef Uhler sa na zastupiteľstve poďakoval Bratislavským novinám a od svojho zastupiteľstva všetkými hlasmi poslancov dostal zelenú, aby Jarovce zachránili unikátny most pre budúce generácie. „Zástupcovia štátnych lesov mi jasne povedali, že ich kompetencie sú v starostlivosti o les a ťažba dreva. Nechcú sa starať o pamiatky, nemajú s tým skúsenosti a myslia si, že samosprávy sú na to lepšie. Aj my si myslíme, že sa vieme lepšie starať o kultúrne pamiatky,“ povedal na jarovskom zastupiteľstve starosta Uhler.

Zdroj: lb

Záchranu mosta podporili všetci poslanci zastupiteľstva v Jarovciach. 

Poslanci prijali uznesenie, podľa ktorého splnomocnili starostu, aby požiadal štátny podnik Lesy SR o majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod barokovým mostom a priľahlých pozemkov v chránenom areáli Jarovská Bažantnica.

Podľa zákona totiž existuje možnosť, aby Lesy SR previedli bezodplatne pozemky pod pamiatkami na samosprávy. „Pred rokom dokonca dali vypracovať aj projektovú dokumentáciu na sanáciu mosta, ktorá má stáť 70-tisíc eur. Sú ochotní nám to všetko posunúť so všetkými právami k projektu, a majú aj súhlas Krajského pamiatkového úradu, čo je najdôležitejšia vec pri kultúrnej pamiatke. A potom by sme doriešili samotné vlastníctvo mosta,“ povedal Jozef Uhler.

Jarovskí poslanci veria, že do konca roka budú prevedené pozemky na mestskú časť. Následne chcú na obnovu a rekonštrukciu mosta čerpať peniaze z eurofondov. V Jarovciach sú totiž len dve kultúrne pamiatky, Kostol svätého Michala a Jarovská Bažantnica, kde sa nachádza unikátny most.

(lb)

Páčil sa vám článok?