BEDEKER CESTOVATEĽA: Liptovských „naj“ sme sa nevedeli nasýtiť

26.4.2024

Zdroj: Bratislavské noviny

Páčil sa vám článok?

Liptov je jeden z najčarovnejších kútov našej krajiny, ponúka také množstvo krás, aké v tejto koncentrácii snáď nikde inde na Slovensku nenájdete. Dva dni, ktoré sme tu strávili, nám bolo málo, určite sa sem opäť vrátime a budeme objavovať ďalšie vzácnosti lipovskej prírody.

Samotná Demänovská dolina sa pýši hneď niekoľkými. Ako prvú musíme spomenúť snáď najkrajšiu jaskyňu na Slovensku, Demänovskú jaskyňu slobody. K jaskyni vedie z parkoviska strmá a nie práve krátka cesta, ale výstup stojí za to. Príroda tu popustila fantázii uzdu a vytvorila takú bohatú kvapľovú výzdobu, že sa jej nijaká iná slovenská jaskyňa nevyrovná. Kochajúc sa všadeprítomnou nádherou sme úplne zabudli na únavu z výstupu aj na chladný vzduch, ktorého teplota sa celoročne pohybuje okolo 8 stupňov Celzia.

Zdroj: Bratislavské noviny

Po prehliadke, ktorá trvala necelú hodinku, sme sa vydali autom hlbšie do doliny, kde nás čakal ďalší z obľúbených výletných cieľov Nízkych Tatier, Vrbické pleso. Okolo plesa vedie turistický chodník, prechádzka je nenáročná, bez stúpania, a otvárajú sa z nej nádherné výhľady na okolité hory. Negatívom je iba areál pod plesom s rozbujnenou výstavbou, ktorá ničí charakter miesta. Tu sme sa naozaj nahnevali. Kto neuvidí, neuverí, ako dokáže človek znehodnotiť jeden z najkrajších národných parkov pre dodatočné ubytovacie kapacity, ktorých je aj bez toho v oblasti neúrekom. 

Zdroj: Bratislavské noviny

​Vrbické pleso patrí k najvyhľadávanejším vychádzkovým miestam nízkych Tatier.

Náladu nám zlepšila ďalšia malá túra, tentoraz na vrch Ostredok s peknou turistickou rozhľadňou, ktorá sa začína kúsok od Vrbického plesa. Pravdepodobne nepatrí k najvyhľadávanejším túram, ľudí tu bolo pomenej. Trošku sme sa báli, či prázdne miesto po turistoch nezaujmú medvede, ale, našťastie, na žiadneho sme nenatrafili. Z rozhľadne sa otvárajú pekné výhľady do okolia, najmä na protiľahlé končiare, na jar ešte stále zasnežené.

Po zostupe sme si povedali, že na tento deň bolo turistiky až-až, a zvyšok dňa sme strávili relaxom v Demänová Rezort, kde sme si rezervovali smart apartmán s menšou terasou. Izba bola čistá, zariadená vkusne, boli sme naozaj spokojní. Potešilo nás i wellness, kde sme si mohli dopriať parnú saunu aj infra saunu s ochladzovacou kaďou, všetko v cene pobytu. K dispozícii sú aj dve vonkajšie vírivky s úžasným výhľadom. Navyše, ak prídete s deťmi, môžete sa s nimi zabaviť v krytom dvojbazéniku s vyhrievanou vodou. 

Zdroj: Bratislavské noviny

​Ubytovanie sme si vybrali perfektne, Demänová rezort poskytuje komfort a mnoho možností aj pre rodiny s deťmi.

Ocenili sme, že v samotnom rezorte je veľa možností na zábavu detí i dospelých. Zašli sme napríklad do malej kontaktnej zoo aj do „fun centra“ s atrakciami pre deti, nechýbajú vonkajšie ihriská, futbalové, basketbalové či bedmintonové, objavili sme dokonca lezeckú stenu, a keby sme chceli, mohli sme si tu tiež požičať bicykel, či už klasický, alebo e-bike. 

Na druhý deň sme sa po bohatých a chutných raňajkách, ktoré podávajú formou švédskych stolov, vydali spoznávať ďalšie kúty nádhernej krajiny. Kúsok od rezortu je naša najväčšia vodná nádrž, Liptovská Mara, a na jednom z kopcov nad jej brehmi ďalšie liptovské „naj“ - najvyššie položený hrad na Slovensku, Liptovský hrad. Ide o dnes už skromnú zrúcaninu, ktorá je však zasadená v prekrásnom prostredí s množstvom výhľadov na všetky svetové strany. Cesta sem je dlhšia a trochu náročnejšia, ale určite ju každému odporúčame.

Zdroj: Bratislavské noviny

​Zo samotného Liptovského hradu sa veľa nezachovalo, ide však o nádherné miesto.

Po návrate z túry sme sa vybrali k ďalšiemu unikátnemu miestu, k archeoskanzenu Havránok, ktorý je prvým slovenským archeologickým parkom pod holým nebom. Objavili tu keltské opevnenie osady, fanúšikovia histórie si o ňom ľahko dohľadajú informácie. Pre nás bol Havránok predovšetkým magickým miestom s nevšednými drevenými stavbami, tajomnou atmosférou a ďalšími prekrásnymi výhľadmi. Pod areálom je azda najfotografovanejšia oblasť Liptovskej Mary - kostolík Panny Márie, vlastne už len jeho vežička, ktorá sa ako jediná zachovala.

Výstup na Havránok nie je náročný, ale po Liptovskom hrade, ktorý by i sám osebe stačil na celodenný výlet, nám dal zabrať. Ďalšia túra tak pre tento deň už neprichádzala do úvahy. Jarné dni sú však už pomerne dlhé a liptovských krás sa človek nikdy poriadne nenasýti, a tak sme sa vydali pozrieť ešte aspoň atrakciu, ku ktorej sa dá doviezť priamo autom. Aj tá je svojím spôsobom raritou. Ide totiž o prírodný vodopád priamo v kúpeľnej obci Lúčky - Lúčanský vodopád.

Zdroj: Bratislavské noviny

​Lúčanský vodopád je unikátna prírodná pamiatka, situovaná v krásnom prostredí obecného parku.

Po niekoľkých fotospomienkach sme sa vydali späť do rezortu, kde nás už čakala večera. Ponuka jedálneho lístka bola opäť pestrá a chutná, podávajú i detské menu. Ale to nie je všetko. Veľkým lákadlom Demänová Rezort sú exotické chute reštaurácie Safran, kde sa o neopakovateľný gurmánsky zážitok starajú kuchári s personálom priamo z Indie, určite treba aj sem prísť na obed či na večeru. Priamo v areáli je i štýlová reštaurácia s krytou terasou Pinus Demänová, kde takisto nájdete skvelú kuchyňu.

Zdroj: Bratislavské noviny

​Archeoskanzen Havránok má čarovnú atmosféru, prenesie vás do čias dávno minulých.

Na unikátne krásy Liptova a perfektné ubytovanie v jeho srdci - Demänovej - budeme spomínať ešte dlho. A už teraz vieme, že sa sem opäť vrátime.

Naše 3 TOP:

  • prírodné vzácnosti Liptova
  • výborné ubytovanie v Demänová Rezort
  • množstvo aktivít pre deti i dospelých

(red)

Páčil sa vám článok?